Meny Lukk

Minimalen 2019 – Dag 4

Dag 4 av Minimalen har dessverre vært prega av tekniske problem, men det betyr uansett ikke at der har vært mangel på interessante filmopplevelser. Hannah har uheldigvis blitt syk, men Elias har steppa inn og skrevet om den sprudlende belgiske animasjonsfilmen This Magnificent Cake! (Ce magnifique gâteau!). Ingrid har fortsatt med det internasjonale programmet og sett på filmer om alt fra henrettelsen av Ted Bundy til eksperimentell film om en kunstners reiser i Europa.


MV5BYThhYjdjYTktYTg3MS00YWFhLTg3MjEtNjQ0NzRjN2FhZjJmXkEyXkFqcGdeQXVyNDc0NTE3OTM@._V1_

INT 5

Fry Day

Vi er i Florida 24. Januar 1989. Seriemorderen Tedd Bundy har akkurat blitt  dømt til døden og skal henrettes. En flokk mennesker har samlet seg utenfor fengselet der han holdes til fange for å feire at han settes i den elektriske stolen. Lauren er en ung tenåring som med sitt polaroidkamera tar bilder av de som har samlet seg for 2 dollar stykke. Mens hun ser gjennom bildene sine på gresset møter hun på en gutt hun pleide å gå i samme klasse med. Ved et kjapt blikk ser dette først ut til å kunne bli en fin kjærlighetshistorie, men Lauren lærer etterhvert at hun kanskje ikke kan stole på hvem som helst. Denne kortfilmen er mest imponerende for sine slående bilder. Det er lagt mye arbeid i utsnittet og color-grading. Utseendet til filmen er det som løfter denne kortfilmen og gir den en passende stemmning.

Government House (Haus Der Regierung)

Government House er en 11 minutter lang eksperimentell kortfilm fra Østerrike. Der en grå og merkelig skapning beveger seg gjennom et bolighus i Moskva som tidligere var en maktbase for Stalin-regimet.

Patision Avenue 

I Atens gater er moren til Yanni på tur til sin callback-audition for en rolle i oppsettingen av Shakespear-stykket Helligtrekongersaften. Hun oppdager via telefonen at barnepasseren har forlatt sønnen hennes alene hjemme. Hele filmen er skutt et take og vi ser bare ryggen hennes mens hun desperat på telefonen prøver å finne noen som dra til huset hennes og ta vare på Yanni, siden hun nødig vil avlyse den viktige auditionen. Dette blir dramatisk når hun går gjennom de mest kontroversielle gatene i storbyen. Denne dramatiske progresjonen fungerer veldig fint og holder deg på kanten av setet.

Brexicuted

Storbritannia stemte i 2016 for å forlate EU med slagordene Brexit. Dette er en animert og satirisk kortfilm der forskjellige personlighetstyper har blitt intervjuet for hvordan de valgte å stemme dagen etter valget ble tatt. Intervjuene har blitt animert i denne kraftig politiske kortfilmen som helt klart gjør narr av de som stemte for å forlate EU. Animasjonen er enkel men effektiv, og det er interessant å se hvordan folk velger å forsvare stemmen sin i det historiske valget.

Pebbles (Камешки)

Pebbles er en eksperimentel dokumentar der regissøren Mikhail Zheleznikov viser øjeblik fra sine reiser, og forskjellige små andre klipp fra livet sitt. I filmen ser vi blant annet at han finner fotografier av folk på gatene, plukker de opp, gir de navn og tar de med seg hjem. Dette er en koselig eksperimentell film der bildene ikke har noe annet til felles enn at de er øyeblikk tatt fra noen sin hverdag.

Bavure 

Denne animerte eksperimentelle kortfilmen skildrer mennesket fra da han ble født til han blir bevisst på universets store spørsmål og utenomjordisk liv. Filmen er metaforisk i hvordan verden ble til og en parabol på den kunstneriske prosessen. Filmen er animert som et maleri med harde male-strøk som markerer endringer. Dette er kanskje den rareste Sci-fi animasjonen jeg har slett på en stund, samtidig som den var veldig underholdende.

La Bouche 

I Guinea får en mann vite at datteren hans har blitt myrdet av sin egen ektemann. Behovet for hevn er sterkt, men det er også behovet hans for trøst. Denne korte filmen er en ganske virkningsfull musikal der man samtidig med å få innblikk og innsyn i historien, også får innblikk i en helt annen kultur med andre verdier.

Dette programmet kan man få med seg på Cinemateket søndag kl. 19:00.

– Ingrid Karlsen


magnificentcake_c

This Magnificent Cake!

Dessverre har denne lørdagen på Minimalen vert preget av tekniske problemer. Slik jeg forstår det hadde prosjektoren i Nova 2 gått amok og man har slitt med å spille av lyd hele dagen. Derfor kunne ikke det andre oppsatte konkurranseprogrammet I dag, INT 6, visest i sin helhet. Etter at fire av filmene var vist ga den opp og programmet ble avlyst mens man prøvde å fikse problemene.

Tross dette var der flere fine filmer blant de som ble vist. Blant annet er filmen All Inclusive, som tidligere var en del av «Kortdok: De beste filmene»-programmet, en veldig morsom og konsis skildring av livet på et cruiseskip. Den kortere filmen Rhapsody in Blueberry er enda en oppfinnsom film som på en gøyal måte komprimerer livet som ung kvinne ned til fire minutter med visuell fryd. Både fransk og nybølge-inspirert; blir det bedre?

Men dagens høydepunkt for meg må være den belgiske animasjonsfilmen This Magnificent Cake! Dette er i utgangspunktet en mellomlengdefilm på 50 min, men på grunn av en mangel på mellomlengde-festivaler blir den også vist på Minimalen. Historien er en komisk og høyst satirisk skildring av hva som skjedde når Belgia tok sitt stykke av verdens største kake, Afrika. Vi møter seks karakterer på kontinentet og får historiene deres fortalt gjennom herlig filtanimasjon. Filmen er vekselsvis komisk, varm, trist og brutal. Den ekstreme følelsesblandingen kan til tider være litt vel brutal, noe jeg er sikker på er gjort med vitende vilje, men helhetsinntrykket er uansett svært godt. Den unike animerte verdenen som Emma De Swaef & Marc James Roels skaper, er en som man umiddelbart lengter tilbake til når man forlater kinosalen.

Dessverre har denne filmen ingen repriser på Minimalen og er enda ikke tilgjengelig noe sted på nettet. Den er uansett verdt å følge med på, i tilfelle den noen gang dukker opp et sted du har mulighet til å se den. Denne kuriositeten av en film er noe det definitivt er verdt å få med seg.  Teaseren er også i seg sjølv et nydelig stykke film.

– Elias Nygård

Relaterte innlegg