Minimalen Kortfilmfestival 2017 – Stemningsrapport

Allerede etter bare to dager har årets Minimalen hevdet seg som filmfestival. Kortfilmene vises 5-7 av gangen (ca 90 min lange visninger), kategorisert etter om de er nordiske, europeiske prisvinnere eller fra andre hjørner av verden, så det er enkelt å finne akkurat det du vil se ved å følge programoversiktene.  Stemningen er god og du blir møtt av et smilende og engasjert personal, som gjør alt i fra å sjekke billetter, jobbe med prosjektoren og konferansiere. Om du er der ved lunchtider blir du også tilbydd gratis mat og drikke mellom visningene. Need I say more?

Når det kommer til filmene har nivået vist seg å være svært høyt, med ett stort spenn i variasjon, så det skal godt gjøres å ikke finne noe til en hver smak i hver visning. Norges egne Forandring Fryder med Atle Antonsen i hovedrollen levde opp til forventningene og leverte en hysterisk og gjenkjennelig avbilding av en tur på IKEA. Norske Takk for turen fortalte en rørende historie om to eldre menns siste vinter sammen, mens fjorårets prisvinnende Small Talk spredte atter en gang rungende latter med sin alt for gjenkjennbare avbilding av norske familieforhold.

Vår söta bror har i år vist et betraktelig stort mangfold og god kvalitet på sine snutter. Hopptornet gir en morsom og dokumentarisk innsikt i folks siste tanker og handlinger før de hopper fra timeteren. I svenske Spår snakker lokomotivførere ut om når suicidale har kastet seg foran toget på deres vakt. Et annet svensk-dokumentarisk høydepunkt som er verdt å få med seg er Jag var en vinnare, der tidligere onlinespillavhengige forteller om hvordan deres oppturer og nedturer i den virtuelle verden påvirket livene deres i den virkelige verden. På det internasjonale plan har du blant andre vakre og  mystiske fortellinger som franske Limbo og den tyske animasjonsfilmen In the Distance.

De jeg har nevnt er bare en håndfull av alle de unike og spennende filmene som vises hver time nedpå Nova Kinosenter hele uken. Festivalen er ikke halvferdig engang og jeg har allerede sett så mye bra. Om du fortsatt sitter og nøler så er det bare å slenge seg med, for det kommer du ikke til å angre på. Ta med deg vennene dine og la dere bli inspirert. Netflix’ samling av Adam Sandler-«filmer» og B-filmbunnslam kan ikke måle seg med det variasjonen og lærdommen du får ut av kun et par timer på Minimalen.

Sees på Nova!