Meny Lukk

Vinglete og følelsesløs

The Monuments Men – Regi: George Clooney – Columbia Pictures / Fox 2000 Pictures / Smokehouse / Studio Babelsberg – 1 t. 58 min.

monuments_men

Syv kunsthistorikere, kuratorer og museumsdirektører sendes til et Europa herjet av andre verdenskrig for å redde uvurderlig kunst fra nazistene. Det er en ymse gjeng, langt unna å være elitesoldater, men med hjerter som brenner for kunsten. Filmen var originalt ment å ha premiere mot slutten av 2013, med sikte på Oscar-nominasjoner, men premieren ble flyttet til i år. Forklaringen sies å være at spesialeffektene ikke var ferdige, men jeg tror heller erfarne Clooney skjønte at hans femte spillefilm som regissør slett ikke er noen Oscar-kandidat.

Det største problemet er i mine øyne at Clooney aldri helt finner ut hvilken tone han skal legge filmen på. Han har selv skrevet manuset, sammen med Grant Heslov, hans fast samarbeidspartner. Med strålende manus som Good Night, and Good Luck og The Ides of March bak seg skulle man tro de hadde god kontroll, men i The Monuments Men famler de overraskende mye. Filmen blander sjangre, men er først og fremst en komedie – eller prøver i hvert fall først og fremst å være en komedie. Komi-stjerner som Bill Murray og John Goodman er morsomme nok, men andre verdenskrig-temaet gjør vel sitt for å legge en demper på humoren. Med et par alvorlige øyeblikk kastet inn her og der, blir filmen en berg-og-dalbane-tur som aldri helt bringer fram verken latter eller tårer.

Alt lå egentlig til rette for en knallfilm. Clooney har hatt suksess som manusforfatter og regissør tidligere, og skuespillerne er det ingenting å si på. Historien er spennende i utgangspunktet, men blir for oppstykket og ujevn til at man klarer å føle noen særlig forbindelse til verken kunsten eller menneskene. Resultatet blir rett og slett noe helt middelmådig, som verken er fisk eller fugl. Jeg kunne ønske Clooney hadde turt å ta den helt ut, enten som komedie eller drama. Nå tror jeg han smiler i skjegget og gleder seg over at ingen kommer til å huske dennne filmen ved neste Oscar-høst.

La oss legge Clooneys The Monuments Men på hylla, og heller håpe hans neste prosjekt blir verdt å få med seg.

Relaterte innlegg