Meny Lukk

“Mr. Turner” – Britisk film på sitt beste

På høyden av hans kunstneriske ferdigheter, skildrer Mr. Turner livet til en av Englands mest profilerte romantiske kunstnere, som gjennom hans visjon ville bli en av de første pionerene innen impresjonismen. J.M.W. Turner er aldrende og det hans kunst en gang reflekterte er forbigående, som følge av den industrielle revolusjonen. Selv livet som en mester er ikke fri for tragedier, da Turners far dør. Dette er begynnelsen på slutten.

Regissøren Mike Leigh ble overraket æren av å speile Turners liv. Oppgaven antyder et krav om høye visuelle standarder, som Leigh må holde i lys av Turner som landskaps- og marinekunstner. Utfordringen ble møtt med skarpe solnedganger, Englands dramatiske kystklipper og kunsten den inspirerte.

De varme tonene og beliggenhetene reflekterer J.M.W. Turners billedkunst, det å kunne observere denne rollen i disse settingene er et interessant element. Forsøket i å fange verden, som Turner beskrev i hans kunst, er en vital del av karakterstudiet, som er utført på en spennende måte. Disse tagningene er grunn nok til å se denne filmen, men regiens gode kvaliteter slutter ikke der. Viktoriatiden er en epoke som tilhører BBC og husmorporno. Dermed er det vanskelig å innbille seg noe annet enn pompøse og overflatiske karakterer. Men gjennom intime tagninger og belys av det daglige, hadde filmen et medmenneskelig preg.

Mr. Turners folkelige karakter stammer til dels fra Timothy Spalls prestasjon. Med sånne roller som den sleske Ormsvans (Wormtail) i Harry Potter-trilogien og oversetteren Mr. Graham i Den siste samurai, har denne skuespilleren skapt seg en nisje i filmbransjen som man kan stille spørsmålet om han egner seg som hovedrolle. Men Spall evner å trekke vibrante karakterer inn i filmen og rollen resonnerer gjennom Turner. Resultatet er en intim karakterstudie, som belyser mesterkunstneren og alle hans eksentrisiteter.

Turners forbløffende arv var verdig skildret av filmskaperne og især Timothy Spalls fremragende prestasjon. Han fremmet ikke kun hans kaliber som mesterkunstner, men også Turners streif gjennom et tungt og vanskelig liv. Visuelt var filmen en stilren og elegant suksess, og viser verden som Turner så. En karakterstudie med innlevelse og glød.

cp


Mr. Turner – Skrevet og regissert av Mike Leigh; med Timothy Spall
Spilletid: 2 t. 30 min. Land: Storbritannia/Frankrike/Tyskland. Premiere: 9. januar 2015

Relaterte innlegg