Meny Lukk

Autentisk og intens kjærlighetsskildring

Nånting måste gå sönder – Regi: Ester Martin Bergsmark – 1t. 22 min.

N-gonting_m-ste_g-_s-nder

Androgyne Sebastian og heterofile Andreas møter hverandre i parken en sommernatt. De tiltrekkes av hverandre og innleder etter hvert et forhold, hvor Sebastians alter ego Ellie, som Andreas elsker og frykter, spiller en stadig mer sentral rolle. Dette er sommeren da alt kan skje og hvor alt samtidig føles skjebnesvangert.

Regissør og manusforfatter Ester Martin Bergsmark klarer å vise et sårt og vondt portrett av en mann som innerst inne ønsker å være en dame, og kampen rundt hans egen oppfatning av seg selv og andres. Sebastian/Ellie spilles av Saga Becker og Andreas av Iggy Malmborg. Begge hovedrolleinnhaverne gjør fantastiske karaktertolkninger. De klarer å formidle glede, usikkerhet, kjærlighet og frustrasjon med minimalistisk dialog, og fremstår som ekte og autentiske individer. Med blottlegging av både følelser, sjeler og kjønnsorgan skildres et intenst og vanskelig kjærlighetsforhold.

Filmen sirkulerer rundt temaene kjærlighet, tiltrekning og om å godta seg selv. Sebastian stormforelsker seg i Andreas, som sliter med å godta Sebastian for den han/hun er. Filmen klarer å illustrere på en ekte måte hvordan noen forhold er altoppslukende, og hvordan den intense kjærligheten til et annet menneske kan gjøre at man mister sin individualitet.

De filmatiske virkemidlene er brilliant benyttet i filmen. Bildet er ofte ufokusert som om vi befinner oss i en alternativ virkelighet eller i en drøm. Sakte film anvendes i flere av sexscene, på samme måte som i Lars von Triers Antichrist (2009). Vi kommer virkelig innpå både Andreas og Sebastian gjennom nærbilder. Fremdeles er det en viss mystikk over dem begge, og det kan være utfordrende å forstå Andreas spesielt. Denne forundringen gir filmen et autentisk preg.

Denne perlen av en svensk film er en av de mest genuine kjærlighetsfortellinger på film. Filmen er åpen om vanskelighetene med ”å være født i feil kropp”, og hvordan dette kan påvirke eget selvbilde. Dette er en viktig film som absolutt er verdt å få med seg!

Nånting måste gå sönder er en autentisk og fabelaktig film om kjærlighet og hvordan noen forhold ikke er ment å vare.

Relaterte innlegg