Meny Lukk

«Neon Bull» – Mye atmosfære, lite substans

Brasilianske Neon Bull er det man kan kalle et atmosfærestykke, vi kommer ikke nære nok innpå karakterene til å kalle det et karakterstudie og det er ikke mye handling å snakke om. Til den grad filmen har et handlingsforløp kan en si den handler om Iremar, som ønsker å bli klesdesigner men jobber med okser for et rodeoshow. Iremar bruker fritiden på å sy drakter og masker for Galega som er rodeoshowets sjåfør og driver med «eksotisk dans» etter showene. Med seg har de Cacá (Galegas datter) og Zé, som også tar seg av oksene.

Som nevnt skjer ikke stort i løpet av filmen, hovedsakelig følger vi gjengen i det de reiser mellom stedene hvor showene skal settes opp. Vi blir aldri veldig godt kjent med karakterene, men det vi blir veldig godt kjent med er miljøet de lever i, de bor i telt og i bil og slår seg vanligvis ned på gjørmete flater som fort blir fylt med oksemøkk i tillegg til gjørma. Rundt dem finner man landlige folk fra lokalområdene, ofte fulle.

Regissør Gabriel Mascaro har stort sett jobbet med dokumentarer (med unntak av August Winds fra 2014), noe som er tydelig i også denne produksjonen. Til tross for at det er mange slående, pittoreske scener, som kan minne om noe fra Nicolas Winding Refn (Drive, Only God Forgives), føles filmen ganske ufilmatisk. Det er en slags stivhet i Mascaros regi som får en film som ellers har mange interessante elementer til å føles fryktelig tørr, noe som er veldig synd. Det kjennes som at om vi bare hadde fått kommet oss litt nærmere på noen av karakterene eller om filmen hadde et litt tydeligere handlingsforløp kunne regien blitt unnskyldt, men i stedet blir man sittende igjen å lure litt på hva som egentlig har hendt i løpet av filmen.

Det er et par scener mot slutten av filmen som er ganske minneverdige på grunn av sin grafiske natur og andre scener, som for eksempel den titulære neon bull-forestillingen, som er minneverdig fordi de er så iøynefallende, så filmen går jo ikke helt i glemmeboken med en gang. Det er bare det at det er tydelig at masse potensiale har blitt bortkastet, som godt skuespill og kinematografi. Det hadde jo vært gøy å få kalle denne anmeldelsen for Neon Bullshit, men så dårlig var den da ikke.

Neon Bull - Regissert av Gabriel Mascaro, skrevet av Gabriel Mascaro, med; Juliano Cazarré og Alyne Santana. Spilletid 1 t. 40 min. Nasjonalitet: Brasil. Norgespremiere: 25.11.2016

 

Relaterte innlegg