Meny Lukk

«No Country for Old Men» – Setter gullstandarden for neo-western

No Country for Old Men er en Coen-brødrenes mest anerkjente filmer; den vant fire Oscar, blant annet for beste film og beste regi. Dette gjorde dette fordi det er en jævlig godt gjennomført film.

Basert på romanen med samme navn av Cormac McCarthy er den satt til Texas på slutten av 70-tallet. Vi følger Llewelyn Moss (Josh Brolin), en pensjonert sveiser og krigsveteran. Ute på jakt kommer han over en narkohandel som har gått galt. Døde mexicanere ligger strødd utover, en pickup-truck har lasteplanet fylt med heroin, og Llewelyn vet at det må være en god del penger i nærheten også. Han går etter disse pengene og han finner disse ved en død mexicaner som ligger under et tre.

To millioner dollar og en erfaring rikere må Llewelyn flykte fra et mexicansk kartell, noen amerikanske forretningsfolk, og den metodisk og brutale leiemorderen Anton Chigurh (Javier Bardem). Chigurh utgjør helt klart den den største faren for Llewelyn; for Chigurh er det ikke så viktig hvorfor han skal drepe, han gjør det mest for moro skyld, da helst med en boltpistol brukt for slakting av storfe, eller med en hagle med lyddemper.

De mange scenene med ham er også svært gode da de er på grensen til kanten-av-setet-spennende. Det hjelper selvfølgelig masse at Javier Bardem spiller ekstremt godt (så godt at han vant en Oscar, faktisk), hans intense øyne og hans forferdelige frisyre gjør ham til en person du virkelige ikke har lyst til å møte. Han er en av de mest minneverdige skurkene i nyere tid.

Filmens styrke ligger helt klart i Coen-brødrenes regi. Alt er stille og metodisk, til motsetting fra deres typiske «vittighet» som man kan se i de fleste av de andre filmene de har regissert tidligere. Det er spennende å se hvordan de gjør noe nytt her, og jeg håper virkelig de lager flere filmer i samme stil.

No Country for Old Men er også en av de filmene der filmen er bedre enn boka. Rent plott og strukturmessig er de så godt som identiske. Filmen trumfer boka på sin visuelle spenning. Scenen der Chigurh er på vei mot et motellrom med en lyddempet hagle i hånda fungerer ekstremt godt siden du ikke vet om han er på vei mot rommet Llewelyn er i nå, eller rommet han var i tidligere. Det er slike øyeblikk boka ikke helt får til.

Hvis du liker fart og spenning er nok ikke dette filmen for deg. Synes spenning er nok og du greier deg uten fart så er dette en «må se»; her er det en overflod av spenning, og gullstandarden for neo-western settes.

cp


No Country for Old Men – Skrevet og regissert av Ethan og Joel Coen; med Javier Bardem, Josh Brolin, Tommy Lee Joens og Woody Harrelson.
Spilletid: 2 t. 2 m. År: 2007. Land: USA.

Relaterte innlegg