Meny Lukk

Noah Baumbach er månedens regissør

Noah Baumbach ble født i 1969 i New York og er sønn av forfatterene og filmkritikerene Jonathan Baumbach og Georgia Brown. Flere av hans til nå ti filmer bærer preg av dette. I tillegg til at filmene er referansetunge og ofte har forfattere i flere av rollene er også flere av filmene hans løst basert på hans oppvekst. Det handler ofte om det å vokse opp, enten som barn som går gjennom at foreldrene skilles eller kreative personer i kvartlivskrisen. Filmene har til felles at de toner ned dramatikken og fokuserer heller på det komiske og underlige med tilsynelatende vanlige mennesker og deres relasjon med hverandre. I tillegg til å være filmskaper er han er også kjent for å skrive manuset til filmer som The Life Aquatic with Steve Zissou og Fantastic Mr. Fox. Han skriver også manuset til alle hans filmer selv.

Regidebuten hans, Kicking and Screaming (1995) handler om en gruppe ferdige college-studenter som ikke helt klarer å gi slipp på studentlivet. Noah Baumbach lagde denne filmen når han selv var 26 år. Filmen lå an til å bli med i konkurransen i filmfestivalen i Cannes, men siden Noah Baumbach nektet å kutte 15 minutter fra filmen ble den ikke med til Frankrike. Hans neste film Highball (1997) var han så misfornøyd med at han nektet å bruke sitt eget navn på produktet etter at filmen ble gitt ut på DVD uten hans godkjenning. Samme år kom en annen film fra han, denne gangen uten pseudonymer, Mr. Jealousy.

Etter en lang periode uten nye prosjekt kom The Squid and the Whale i 2005 som ble umiddelbart sett på som et av de viktigste filmene på 2000-tallet til da. Skutt på 16mm og satt til åttitallet følger vi to gutter og deres foreldres skilsmisse. Filmen ble Jesse Eisenbergs store gjennombrudd og gjorde det mulig for Noah Baumbach å hente etablerte stjerneskuespillere til prosjektene sine. Margot at the Wedding (2007) hadde Nicole Kidman i hovedrollen og Greenberg (2010) introduserte samarbeidet med Ben Stiller. Førstnevnte film fikk lunkne kritikker og ble sett på som en skuffelse av flere kritikere (et hederlig unntak er Jonathan Rosenbaum). Greenberg derimot ble nominert til Gullbjørnen i Berlinalen.

I Greenberg ser vi også Greta Gerwig i som ble sammen med Baumbach etter innspillingen. Deres neste samarbeid i sort-hvitt filmen Frances Ha (2013) ble ett nytt høydepunkt i karrierene for begge to og en ny kritikerrost film innen amerikansk independent. I det siste året har Noah Baumbach kommet med tre nye filmer: While We’re Young med Ben Stiller og Naomi Watts i hovedrollene, et nytt samarbeid med Greta Gerwig i Mistress America og en dokumentar om Brian De Palma, De Palma.

Frances Ha er å finne på norsk Netflix. Har du sonefri DVD-spiller så kan du finne denne samt Kicking and Screaming i Criterion Collection med masse ekstramaterialer. Ellers finnes det vanlige DVD-utgivelser av de øvrige filmene bortsett fra Mistress America som forventes i hyllene i desember og De Palma som ikke har fått en dato for norsk kinopremiere enda.

Relaterte innlegg