Meny Lukk

Vakker, om enn noe vanskelig debut

Hross i Oss – Regi: Benedikt Erlingsson – Filmhuset Gruppen / Leiknar Myndir – 1 t. 21 min.

Horse1_2716379b

Jeg har studert filmvitenskap i snart tre år, og hadde filmfag på videregående tre år før det igjen, jeg liker å tro at jeg har lært noe. Så kommer det en film som dette, hvor jeg virkelig sliter med å forstå hva som skjer, men jeg skal da gjøre et forsøk.

Om hester og menns handling er lagt til bygda på Island. Her er hestehold en viktig del av hverdagen, på godt og vondt. Filmen har en episodisk inndeling med en form for rød tråd gjennom hele handlingen. Her får vi se kurtisering på ekte gentlemannvis, ydmykelse foran nysgjerrige naboer, nabokrangler og tragedier. Alt som hører hjemme i ei bygd med andre ord.

Det skal sies at regissør Benedikt Erlingsson gjør en strålende debut. Han beviser at han har kontroll både når det gjelder kamera og klipp, for filmen er fylt til randen med store, vakre bilder som tydelig viser hvor ubetydelig våre små konflikter er i det store og hele. Mellom hver ”episode” får vi også ekstreme nærklipp av hesteøyne. Disse er like nydelig komponert som de større bildene.

Men så kommer vi til karakterene og handlingen, da. For det er her jeg sliter. Filmen skal visstnok være en komedie, men det var sjeldent jeg føler trangen til å bryte ut i latter. Etter å ha lest meg litt opp på filmen i ettertid, noe man gjerne gjør om en sliter med å analysere selv, fant jeg ut at flere av hendelsene skal være basert på islandske skrøner og røverhistorier. Dette kan forklare hvorfor det ikke blir like morsomt for min del.

Nå skal det sies at filmen er ikke helt ribbet for humor. Det finnes stereotyper og situasjoner til og med jeg kjenner meg igjen i, og de er herlig skildret. Spesielt en scene hvor karakteren Kolbeinn havner mellom en kåt hingst og ei klar merr er hysterisk morsom, og man kan føle Kolbeinns ydmykelse gjennom lerretet.

Regissør Elringsson har levert en vakker, om enn noe utfordrende (for min del i alle fall), regidebut i Om hester og menn. Selv om humoren ikke falt meg helt i smak denne gangen, så er det mye å hente fra denne filmen.

Relaterte innlegg