Meny Lukk

Oscarprognosen 2018: Beste Kinematografi og Regi

Filmåret 2017 har vært omme en stund, og søndag den 4. Mars skjer den gjeveste premieseremonien i året, The Academy Awards, hvor alle av årets beste (forhåpentligvis) blir kalt til scenen for å plukke opp sin egen Oscar-statuett. Og vi som alle andre har våre tanker om ikke bare hva som kommer til å vinne, men også burde vinne. Så hele uka opp til søndag vil vi gjøre våre egne spådommer.

Lenke til samlepost på alle de tidligere kategoriene vi har dekket


Beste Kinematografi

De nominerte:
Roger Deakins – Blade Runner 2049
Dan Laustsen – Shape of Water
Bruno Delbonnel – Darkest Hour
Hoyte van Hoytema – Dunkirk
Rachel Morrison – Mudbound

Eric Menchini

Usikker her på vinneren, men vil tro at Deakins nå vil bli premiert. Likevel har Dunkirk mottatt mer ros, og vil dermed fra akademiet ha fått mer oppmerksomhet for sin kinematografi. Det er også forskjell på fagfolk og publikum så blir spennende.

Kommer til å vinne: Roger Deakins for Blade Runner 2049
Personlig favoritt: Hoyte van Hoytema for Dunkirk

Christian Høkaas

Hvis det er noe som er gjennomgående på klagingen av Oscarer rundt omkring på internettet, så er det klaging om folk som aldri har vunnet en Oscar. Enten det er Stanley Kubrick eller Alfred Hitchcock som aldri vant for regi, Thomas Newman som aldri har vunnet for originalmusikk eller visse skuespillere som burde fått Oscar for flere år siden. For noen år tilbake var det til og med et flash-basert spill om Leonardo DiCaprio som skulle jakte på en Oscar. En annen person i samme båt er Roger Deakins, en av de mest profilerte innenfor feltet kinematografi. Med Blade Runner 2049 sitter han med fjorten nominasjoner og ingen statuetter. (Det samme som filmkomponisten Thomas Newman). I år peker de fleste på at dette vil skje. Han har litt konkurranse med Dunkirk og The Shape of Water, så det kan hende han faktisk ikke får den. I år har de fleste prisene gått til Deakins allikevel. Critics’ Choice og flere industripriser har gått til dette majestetiske vakre verket. Tidligere år har han også møtt litt hard konkurranse, slik som da han var nominert for Skyfall (en av de peneste Bond-filmene estetisk sett), som stod i mot den veldig tekniske storfilmen Historien om Pi. Jeg er ikke så skråsikker på denne som jeg er på de andre kategoriene, så på førstkommende søndag kommer jeg til å sitte med fingrene krysset. Men hvis det er en pris som går til denne filmen, så er det innenfor denne kategorien.

Kommer til å vinne: Roger Deakins for Blade Runner 2049
Personlig favoritt: Roger Deakins for Blade Runner 2049

Sigfred Storstrand

Alt er pent i år. Alt ser bra ut. Selv Mudbound fra Netflix er visuelt nydelig. Dunkirk, slående vakkert. Darkest Hour, subtil og kontrastfylt skjønnhet. Shape of Water, magisk, romantisk sjarm. Men det er Blade Runner 2049 som virkelig skiller seg ut i år. Dette er årets bakgrunnsbildefilm. Uten å ville virke som en for stor fanboy (umulig), så er det ikke bare årets mest særegne film visuelt sett, men noe av det mest forrykende så langt dette århundret. Roger Deakins har gang på gang vist seg som den største og beste kinematografen i Hollywood, og i år slo han ikke bare på stortromma, han tok med seg hele trommesettet og spilte en solo på 164 minutter. Det finnes mye man kan si om filmen, det finnes ikke et like i år. Dette er Deakins år, og dette er også året hvor sjangerveggen på oscaren får sin første store sprekk.

Kommer til å vinne: Roger Deakins for Blade Runner 2049
Personlig favoritt: Roger Deakins for Blade Runner 2049

 


Beste Regi

De nominerte:
Greta Gerwig – Ladybird
Paul Thomas Anderson – Phantom Thread
Jordan Peele – Get Out
Guillermo Del Toro – The Shape of Water
Christopher Nolan – Dunkirk

Eric Menchini

I regissørklassen i år er det mye blandet drops, og jeg vet ikke helt hva jeg synes om det. Get Out opplevde jeg ikke som mer enn en underholdende komi-skrekkfilm som føltes som B-film territorie, bare mye bedre skrevet. Mener Peele ikke har noe i kategorien å gjøre. Lady Bird var også en veldig god film, som er godt regissert og skrevet, men beste regissør? Mener heller ikke Gerwig hører hjemme her. Phantom Thread har jeg ikke sett, men Paul Thomas Anderson er en meget skarp regissør som enda ikke har vunnet, så det kan jo være noe der. Del Toros mesterverk er Pans Labyrint, og The Shape of Water er ikke i nærheten av den filmen (selv om jeg ikke var særlig begeistret for Pans Labyrint). Del Toro får mye ros, men føler ikke han fortjener denne. Så har vi en regissør som på alle måter vil holde sitt materiale ekte og naturtro, med praktiske effekter, og en sylskarp kontroll på en storskala produksjon. Christopher Nolan har blitt nominert for første gang i år, noe som er litt sent med tanke på alle hans tidligere prestasjoner, og dette kan være en faktor når stemmerne velger. Jeg har sett et knippe av alt som pågikk i kulissene under innspilling av filmen, og kan ikke si annet enn at det er utrolig det jeg ser. Jeg mener han er den eneste som er berettiget til prisen i år, men vet at andre er uenige i at den trolig går til særingen Del Toro, som aldri helt kan bli Jean-Pierre Jeunet. Likevel må man følge hjertet sitt og håpe det går denne gangen.

Kommer til å vinne: Christopher Nolan for Dunkirk
Personlig favoritt: Christopher Nolan for Dunkirk

Christian Høkaas

Den beste indikatoren på å finne ut hvem som finner denne prisen er Directors Guild Award. Gang på gang er denne prisen nøyaktig den samme som går til beste regi. (Bortsett fra det bisarre Affleck-året). Guillermo del Toro tok med denne hjem i år, samt Critics’ Choice og Golden Globe. Det som var mest sjokkerende var at han i tillegg til dette tok hjem BAFTA (den britiske Oscaren). Britene elsker Christopher Nolan og ikke engang del Toros største konkurrent i denne kategorien greide å vinne over ham. Christopher Nolan burde ha vunnet for The Dark Knight for ti år siden, men filmskaperen kommer til å få sjansen igjen. Guillermo del Toro lager litt for rare filmer (for Akademiet) til at han får en sjanse til. Dette er del Toros år, og med BAFTA-en sikrer han sjansene enda mer. Og dette er en velfortjent Oscar-statuett han kommer til å ta med hjem.

Kommer til å vinne: Guillermo Del Toro for The Shape of Water
Personlig favoritt: Guillermo Del Toro for The Shape of Water

Sigfred Storstrand

Regi, så godt som årets nest-viktigste pris er som alltid en gøy katagori. Gerwig og Peele er årets wildcards, noe som jeg også ser på som utrolig fortjent av begge to. Paul Thomas Anderson står også sterkt i år med enda en knallfilm som dessverre trolig blir glemt i havet av mye annet, og så har vi selvfølgelig Nolan, som utrolig nok for første gang blir nominert for beste regissør i helt feil år. Selv med alle disse er det nok Del Toro sitt år. The Shape of Water er årets La La Land, og dette mener jeg ikke som i kvalitet, men form og sjanger. Filmen er et kjærlighetsbrev til film, til hollywood og til kjærlighet, noe som i et så politisk år som dette kommer som en frisk pust. Det er en grunn til at filmen sitter på 13 nominasjoner, og det er Del Toro som er kronen på verket. Imens jeg personlig ikke var frelst av filmen, så er den styrt av en nydelig visjon fra et heidundrende beist av en regissør. Skulle det være plass for en upset ville det nok være Jordan Peele, men dette kommer jeg heller litt mer tilbake til imorgen.

Kommer til å vinne: Guillermo Del Toro for The Shape of Water
Personlig favoritt: Greta Gerwig for Lady Bird

Relaterte innlegg