Meny Lukk

“Phantom Thread” – Alt kan sys inn i kanten av et klesplagg

Phantom Thread er satt i London, England på 1950-tallet og omhandler kjoledesigneren Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis). Han følger strenge regler han har laget for seg selv, kler opp byens sositetskvinner og har et sterkt bånd med hans “so-and-so” søster Cyril (Lesley Manville). Da han trenger en pause fra stresset og den midlertidige kvinnen i sitt liv, drar han ut på landet og møter Alma (Vicky Krieps). Reynolds ber Alma på middag og etter de er ferdig spist, drar de til landehuset til hans. Der tar han målene hennes og lager en kjole til henne.

Etter dette blir de bare mer og mer interessert i hverandre, og Alma ender opp med å flytte inn til Reynolds. Her møter paret en del hindringer, som for Alma er andre kvinner, strenge rutiner, undertrykkelse av sine egne meninger, og for Reynolds blie dette enda en forstyrrelse i hans hverdag og en utfordring mot hans måte å gjøre ting på.

Dette fremstilles som en film som appellerer mye mer til et modent publikum, da det er en skikkelig slowburner og med få elementer som gjør dette til en film barn kunne trivdes med. Musikken er nydelig, oppstillingen er estetisk tilfredsstillende og hele filmen har en myk følelse over seg (kan være på grunn av all tekstilen og stoffet som blir vist).

Personlig likte jeg filmen ut i fra det estetiske. Handlingsmessig synes jeg den var ganske tørr. Da jeg søkte den opp bare for å se hvordan type film det var, stod det bl.a. krim, og gjennom hele filmen lette jeg etter elementer av krim. Spesielt i starten da Reynolds inviterer Alma på middag og så hjem til seg. Allikevel følte jeg meg relativt skuffet over at det var en mangel på ordentlig krim, men det er noen scener som muligens kan gjøre seg kvalifisert som krim. Vil du bare kose deg med noe fint å se på i to timer, er denne filmen et godt valg, men om du leter etter en handling som virkelig fenger så bør du lete et annet sted.

Phantom Thread – regissert av Paul Thomas Anderson; skrevet av Paul Thomas Anderson; med Daniel Day-Lewis, Lesley Manville, Vicky Krieps. Lengde: 2 t. 10 min. Land: USA Premiere: 13. april 2018. Aldersgrense: Tillatt for alle .

Relaterte innlegg