Meny Lukk

“Oppdrag Dory” — Pixar tilbake i form

Jeg er veldig glad i Pixar sine filmer, det kan man jo bare innrømme med en gang, men det har seg dessverre slik at de har veldig variert erfaring med oppfølgere. Toy Story 2 & 3 (1999 og 2010) og Monsters University (2013) greide det bra, mens vi alle prøver å glemme Cars 2 (2011) og selv om The Good Dinosaur (2015) strengt tatt ikke er en oppfølger var ikke den heller mye å skryte av. Finding Dory er heldigvis en del av de førstnevnte.

Filmen plukker opp tråden ett år etter Finding Nemo (2003). Dory, Marlin og Nemo bor sammen i korallrevet i fryd og gammen. Det viser seg derimot at Dory har begynt å huske, men ikke hva som helst. Hun har begynt å huske familien sin og hvor hun kom fra. Naturlig nok nysgjerrig og veldig ivrig på å finne de igjen rekrutterer hun Nemo og Marlin til å hjelpe henne med å finne dem.

Noe av det første, og mest interessante, som slo meg filmen var at det med unntak av et uheldig møte med en kjempeblekksprut så finnes det knapt nok noen antagonist i filmen. Dette plasserer filmen i samme kategori som Inside Out (2015), som stort sett handlet om at det er greit å være trist fra tid til annen. På lik linje så tar Finding Dory for seg savn, familie og, om man velger å tolke det i den retningen, mental helse. Alt dette på en måte som er svært enkel for barn å forstå, men som kanskje gir enda litt mer mening for oss som er voksne. Pixar har greid å få til en god balanse her også.

I tillegg til det tidligere nevnte trekløveret av hovedkarakterer introduserer også filmen en rekke nye karakterer til universet, og jeg må si at jeg likte disse, det største problemet var bare at de var på norsk. Oversettelsen har stort sett gått greit, så vidt jeg kan tolke, men det er nok enkelte vitser, og biter med dialog og spill på navn som hadde gitt mer mening på engelsk. Har man muligheten, vil jeg derfor anbefale å se filmen på sitt originale språk, som man alltid bør.

Alt i alt kan jeg anbefale Finding Dory. Om Pixar greier å holde på denne kvaliteten kan man være fornøyd, men det beste hadde likevel vært om de greide å komme seg tilbake på samme nivå som de hadde med Toy Story 3 og Inside Out.

https://www.youtube.com/watch?v=UGWv91YZua4


Finding Dory - Regissert av Andrew Stanton & Angus MacLane; Skrevet av Andrew Stanton; med Ellen DeGeneres, Albert Brooks, Idris Elba m.fl.
Spilletid 97 min; Land: USA; Premiere 26. August; Aldersgrense 6 år

Relaterte innlegg