Princess Mononoke – Det var på tide

Prinsesse Mononoke er endelig på norske kinoer tjue år etter den originale utgivelsen. Spirited Away, nok en utmerket Studio Ghibli-utgivelse, kom på kino i Norge først i 2015, 14 år etter den kom ut i Japan, så det er godt å se at vi faktisk tar tak og lar filmene få skjerm-tiden de fortjener. For Prinsesse Mononoke er ikke bare en fantastisk animasjonsfilm, det er en fantastisk film.

En liten landsby blir angrepet av en demon, i form av et villsvin. Ashitaka klarer å stoppe demonen før den når landsbyen, men i angrepet blir armen hans skadet. Kreftene fra demonen gir armen hans en helt ny styrke, men det kommer til å drepe han innen kort tid. For å redde livet sitt, reiser han til skogen villsvinet kom fra, i håp om å finne en kur. Vel fremme ved skogen, blir han satt midt i mellom en krig mellom skogens guder, deriblant ulvejenta San og flokkens hennes, og menneskene i Jernbyen som vil rive ned skogen for å bruke ressursene der.

Temaene filmene tar opp endres hele tiden, og det er et av de store styrkene til filmen. For historien utvikler seg konstant, og karakterene får vise seg fra flere sider, kanskje best vist ved Jernbyens leder frue Eboshi. Ashitaka får også bruke god tid blant begge sider, så vi blir ikke presset mot å «heie» på den ene siden. Historien tar deg med på en eventyrlig reise fylt med guder, demoner, og veldig mange spesielle vesener som gjør hele filmen til en glede å følge med på. Animasjonene er også fantastiske, noe som virkelig gir liv til hele karakterspekteret, fra ulvene til kodamaene. Hele filmen er perfekt teknisk. Dette gjelder også spesielt musikken. Flere ganger ble jeg nesten litt satt ut, mens jeg fulgte Akitasha gjennom skogen og musikken satt i gang. Det er rett og slett en magisk film.

Prinsesse Mononoke er en av de mørkere Studio Ghibli-filmene, og den har en 9 års grense av en grunn. Den tar opp temaer som fortsatt er veldig viktig i dag, og er like interessant for både voksne og barn. Om man vil se en en flott animasjonsfilm uten de åpenbare klisjeene man forventer innen formatet, er dette uten tvil filmen for deg. Pixar blir ofte sett på som det ultimate animasjonsstudioet for alle aldre, men her viser Hayao Miyazaki at Studio Ghibli er helt på høyde.

PS: Filmen vises både med en tekstet originalversjon, og en med norsk tale. Personlig virket den norske utgaven litt enkel, og hadde et par lyd-problemer, så om du har muligheten, så er det originalversjonen jeg hadde anbefalt.

Princess Mononoke - Regissert av Hayao Miyazaki, skrevet av Miyazaki, med Yôji Matsuda, Yuriko Ishida, Yûko Tanaka. Nasjonalitet: Japan. Lengde: 2 t 14 min. Aldersgrense: 9 år. Premiere: 16.06.17