Meny Lukk

“Red Sparrow” – Hemmeligheter og intriger

Red Sparrow er den nyeste filmen av Francis Lawrence, og er basert på boken av samme navn som er skrevet av tidligere CIA agent Jason Matthews. Filmen handler om den russiske danserinnen Dominika Egorova (Jennifer Lawrence) som blir hyret inn som en «red sparrow». Hun får i oppdrag å finne muldvarpen som gjemmer seg innad i organisasjonen, og for å oppnå sitt mål må hun manipulere den amerikanske CIA-agenten Nate Nash (Joel Edgerton).

Red Sparrow er på mange måter en typisk kald krig film som legger stort fokus på hemmeligheter, intriger og dobbeltspill. Det er ikke mange actionscener, men en del forstyrrende scener som viser tortur og nakenhet. Disse scenene skaper en gjennomgående ubehagelig stemning, og man er alltid anspent og usikker på hva som kommer til å skje.

Dominika er en karakter som i stor grad blir seksualisert og utnyttet, og selv om det ikke er glorifisert kan det være en litt kontroversiell fremstilling av en kvinnelig hovedkarakter. Hun er heller ikke en lett karakter å forstå seg på, og en del av motivasjonene hennes er ikke helt tydelige. Dette gjelder også en del av de andre karakterene, og dette gjør at filmen både er forvirrende og kjedelig til tider. Man kommer ikke helt inn på hovedkarakteren, og mye av handlingen kan av og til føles langtekkelig.

Jennifer Lawrence viser nok en gang at hun har et enormt repertoar som skuespiller, og gjør en fantastisk jobb som Dominika. Hun påtar seg mange vanskelige og krevende oppgaver, og viser en mengde sider som den russiske spionen. Også de andre skuespillerne, som Joel Edgerton, Jeremy Irons og Matthias Schoenaerts, spiller bra, noe som gjør at Red Sparrow blir en solid film.

Musikken i filmen er nydelig komponert av James Newton Howard, og mye av den tidlige musikken bidrar med å sette den dystre og nervepirrende stemningen. Scenografien i Red Sparrow er et av høydepunktene med filmen, og den er veldig komplementær med karakterenes indre følelser og konflikter.

Red Sparrow sine sterke sider overdøver på langt nær de til tider treige scenene og det litt uoversiktlige plottet. Jennifer Lawrence sin opptreden som Dominika er fengslende og den uforutsigbare historien skaper spenning. Teknisk er denne filmen på topp, og den viser seg fra sin beste side med et nydelig lydspor og en fantastisk scenografi. Det er en film som til tider er overseksualiserende og voldelig, men greier å vise disse scenene uten å glorifisere det som skjer. Red Sparrow greier å være en veldig interessant film som handler om oppdraget til en kvinnelig russisk spion, men den er til tider langtekkelig og vag.

Red Sparrow- Regissert av Francis Lawrence, skrevet av Eric Warren Singer og Justin Haythe, med; Jennifer Lawrence og Joel Edgerton. Lengde: 2 t 19 min. Nasjonalitet: USA. Premiere: 02.03.18.

 

Relaterte innlegg