Meny Lukk

Ikke særlig utfordrende, ei heller for barn

Reisen til fjørkongens rike – Regi: Esben Toft Jacobsen – Sverige/Danmark – 1 t. 18 min.

Reisa til Fjørkongens rike

Det jeg liker best med Pixars filmer er at de aldri tvinger deg, eller barna, til å ta inn noe med teskje. Analogier og temaer er tydelige, men aldri så tydelig at du føler de blir tvunget ned i halsen på deg. De fornærmer aldri verken din eller barnet intelligens. Slik føltes det dessverre ikke med Reisen til Fjørkongens Rike.

I filmen møter vi den unge kaninen Johan. Hans mor blir tatt av den mystiske fjørkongen og Johan vil dra til fjørkongens rike for å finne henne og ta henne med hjem igjen. Dette er selvsagt ingen enkel sak, og byr på en del problemer.

Det som vil være veldig åpenbart for de voksne som ser denne filmen er jo selvfølgelig at moren til Johan er død, og har blitt tatt med til “etterlivet”. Et rike man ikke kan dra fra uten å forsvinne helt. Hvorvidt denne analogien kommer frem for barna er jeg usikker på, men for meg var det så smertelig åpenbart at hovedpersonens anstrengelser for å få henne tilbake bare ble irriterende i lengden.

Hovedpersonen, Johan, er en karakter som må få absolutt alt inn med teskje, dermed tvinges også publikum til det. Som jeg nevnte i innledningen er noe av det mest behagelige med amerikanske animasjonsfilmer det at man ofte ikke får den følelsen av tvangsfôring. Slik er det dessverre ikke med Fjørkongens Rike. Siden Johan får alt inn med teskje vil også vi få det. En kan argumentere for at det er nødvendig for barnas del, men jeg tror virkelig ikke det. Med tanke på at filmen uansett har fått en aldersgrense på sju år, tror jeg at de barna som vil se denne er gamle nok til å forstå nok av temaet.

En annen ting jeg sleit litt med under filmen var animasjonen. Karakterene føltes veldig stive og uttrykksløse. Det var lite å relatere seg til, og man ser aldri på de hvilken sinnsstemning de har. Det synes jeg dessverre trekker filmen en del ned.

Reisen til Fjørkongens Rike er egentlig ikke en film jeg vil anbefale til noen i noe særlig grad. De voksne vil sitte og irritere seg, mens de unge helt sikkert kan finne noe mer utfordrende å se på. Til og med barn greier det. 

Relaterte innlegg