Meny Lukk

“Richard Says Goodbye” – En noe forvirret motivasjonsfilm

[usr 2]

“Lev livet fullt ut” roper regissør og manusforfatter Wayne Roberts gjennom talerøret som er hans nyeste spillefilm, Richard Says Goodbye. Velstående privatskoleelever nikker samtykkende og forståelsesfullt til engelskprofessor Richards (Johnny Depp) prekner og visdomsord fra livets harde(?) skole. Likevel er det fint lite motiverende eller i det hele tatt emsjonellt å se filmen. Det er ikke klokskap og forståelse som preger lerrettet, men en korttenkt og absurd spontanitet.

Filmen åpner med Richards diagnose. Ondartet, uhelbredelig lungekreft. Med behandling har han ca. 12 måneder igjen, uten har han 6. Richard ønsker ikke behandling, men bestemmer seg isteden raskt for å leve livet så fritt og åpent som han kan frem til han dør. Hans plan om å fortelle kona Veronica (Rosemarie DeWitt) og datteren Olivia (Odessa Young) om sykdommen blir forsinket av en nokså absurd middag hvor datteren avslører sin homofile legning og kona avslører sitt forhold med rektoren ved Richards universitet.

Richard blir raskt en frisinnet sjel. Han prøver seg på både sigaretter, marihuana og reseptbelagt medisin, og i tillegg øker han alkoholinntaket før han inngår en avtale om åpent forhold med kona. Elever som ikke er totalt engasjerte, som går i joggebukse(?) eller som liker å debatere likestilling(??) kaster han ut av klassen med avtale om å gi dem en gratis C karakter. Hans mål er et halvt års fri fra jobben med full lønn, noe som vile gi han muligheten til en siste reise, en slags søken etter lykke og en plass å dø i fred.

Dessverre har ikke Richard Says Goodbye noe særlig å tilby annet enn en utforskende og noe karismatisk Johnny Depp i hovedrollen. Budskapet om dødelighet og livets uendelige muligheter er både uorginalt og halvveis gjennomført. Kombinasjonen av en drittsekk og “verdens kuleste professor” resulterer i en lite engasjerende, moralsk tvilsom, men til tider humoristisk fortelling om en mann som tilsynelatende gjennomgår en panisk åpenbaring om at “nå må alt prøves”. En preg av ansvarsløshet plager filmen, og dette setter kjepper i hjulene for Wayne Roberts idé om en motiverende og godhjertet filmfortelling. Det er virkelig ingenting ved Richard som plasserer han på noen opphevet pidestall av god moral og kloke ord, så hvorfor skal vi juble da?

Richard Says Goodbye har i bunn og grunn ikke noe nytt å komme med. Det surrer av ideer, tanker og ord uten at noe av det får skikkelig feste. Blandingen av humoristisk og høyst dramatisk fremstilling fører ingen vei, og den klisjéfylte siste akten gjør seg særdeles dårlig som et emosjonelt punktum. Å se Depp tøyse rundt vil kanskje alltid ha sin sjarm, men det er nok av andre filmer som leverer bedre, også på dette området.

Richrd Says Goodbye – Regissert og skrevet av Wayne Roberts; med Johnny Depp, Rosemarie DeWitt, Odessa Young, Danny Huston og Zoey Deutch. Spilletid: 1t 30m. Land: USA. Premiere: 24.01.20. Aldersgrense: 12 år.

Relaterte innlegg