Meny Lukk

Rom 213 – Skrekkfilm for de yngre

I den svenske Rom 213 møter vi Elvira på 12 år som skal på sommerleir. På leiren skal hun bo på samme rom som Meja og Bea. Da rommet deres blir oversvømt og de ikke kan bo der lenger, blir de flyttet til rom 213 hvor ingen har bodd på mange år. Det begynner å skje mystiske hendelser, gjenstander forsvinner, dører åpner seg av seg selv, og det virker som det spøker, så lenge man tror på slike ting.

Da jeg satte meg i kinosalen visste jeg ikke helt hva jeg gikk til. Jeg hadde sett traileren til filmen og visste at den hadde 12-års aldersgrense. Selve traileren virket ganske skummel, men siden aldersgrensen var 12 år tenke jeg at filmen kan jo ikke være så skummel. Der tok jeg feil. Regissør Emelie Lindblom skaper en viss stemning i filmen, som gjør at forventningene til hva som kommer til å skje bygger seg opp. Filmen bruker ikke mange jump-scares, som er vanlig i skrekkfilm nå til dags, men den bygger opp under stemningen ved små hendelser og ting vi ser på lerretet, som gjør at man som seer får en ubehagelig følelse.

På grunn av at filmen bygger opp en viss stemning og forventning om hva som kommer til å skje fra starten av, sitter man hele tiden og venter på at noe skummelt skal skje. Dette gjorde at jeg hele tiden ventet på å bli skremt, noe som igjen førte til at jeg ble enda lette skremt av små hendelser.

Det er en fin balanse mellom det jentene gjør på dagen, med leiraktiviteter og diskusjoner om hvem av guttene som er søtest, og det som skjer på natten. Man merker fort et skifte fra den hyggelige stemningen på dagen til den mørke, skumle stemningen når jentene skal legge seg. Det virker som om Rom 213 er laget som en skrekkfilm for de mellom 12-18år. Selv om den til tider kan være ganske skummel er den ikke som skrekkfilmer med høyere aldersgrense, hvor det som vises er mye mer grotesk og handlingen mer ekkel.

Filmen var veldig bra, og til tider endte jeg nesten opp med å gjemme meg bak jakken min. Grunnen til at Rom 213 handler om tre jenter på 12 år er fordi det er den aldersgruppen filmen skal appellere til. Det gjør at flere på samme alder kan kjenne seg igjen i hvordan jentene oppfører seg, og fordi den ikke er alt for skummel og ekkel, kan de på samme alder dra på kino og se en skrekkfilm.

Så hvis du enten er en del av denne demografien, eller egentlig ikke liker å se skikkelig skumle filmer, men vil prøve deg på en som ikke er like skummel, er dette filmen for deg. Generelt er Rom 213 en bra film. Den var til tider skummel, men handlet også om vennskap og viktigheten av å tro på vennene sine. 

Rom 213 - regissert av Emelie Lindblom, med Lisette Pagler, Anki Lidén og Arman Fanni. Spilletid: 1 t, 20 min. Land: Sverige. Premiere: 3.november 2017. Aldersgrense: 12 år

 

 

Relaterte innlegg