Meny Lukk

Neo-Noir er ikke død ennå

Run All Night – Regi: Jaume Collet-Serra – USA –  1 t. 54 min.

Run all night 

Jimmy Conlon (Liam Neeson) jobber som leiemorder for sin bestevenn Shawn Maguire (Ed Harris) som er sjefen for en kriminell organisasjon i Brooklyn. Når Jimmys sønn Michael (Joel Kinnaman) havner i trøbbel med mafiaen, må de kjempe mot Mr. Maguire, korrupt politi og annet for å overleve natten.

Liam Neeson har i sin siste utvikling av hans karriere tatt mange roller i filmer med action- og krimelementer, helt siden han gjorde suksess med filmen Taken (2008), og i de fleste filmer av dette slag spiller han omtrent samme rolle med samme personlighet og lite variasjon, bortsett fra bakgrunnshistorie. Run All Night er intet unntak, men her fremstiller han denne rollen med enorm lidenskap og med en prestasjon som viser stolthet over sitt yrke. Emosjonene og konfliktene i ansiktet under filmens nærbilder er av ypperste klasse, og med biroller som gjør jobbene sine godt, er det lite å klage over når det kommer til rollene til tross for at rollebesetningen er stappfull av stereotyper.

Run All Night har en del action, men er først og fremst neo-noir med sin interessante kinematografi, retrospektive fortelling, dystre og mørke bybilder, og krimelementer, men denne sjangeren har nå omfavnet det tjueførste århundret og filmnormene som følger med, og det vises med en stil som tilfredsstiller både action og neo-noir-fans.

Musikken passer godt til sekvensene og holder spenningen på høyt nivå gjennom hele filmen, og dette er viktig ettersom filmens plot er syltynt og handlingen foretar seg på bare én natt. Det er lett underholdning som krever lite tenkning, og du kan holde deg fast i setet og bare følge med mens pulsen stiger. Dette er filmens svakhet og styrke på samme tid. Det virker som om Run All Night er fullstendig klar over at den har lite nytt å tilby et publikum som har sett alt av action og krim, og styrer rett mot alle klisjéene du forventer, men setter sine egne regler og utfører dem med enkle vendinger man kanskje ikke hadde forventet allikevel.

Manuset kan til tider virke litt svakt, men filmens høye nivå på stil og tekniske arbeid, gjør at den kan tilgis for det, og fører heller ens fokus på spenningen. For de som liker lett, stilfull underholdning, eller action og neo-noir vil nok kunne kose seg med Run All Night. Såfremt du ennå ikke er lei å se Liam Neeson som hardbarka antihelt.

Relaterte innlegg