Meny Lukk

«Sieranevada» – Festen på rumensk

Regissør og manusforfatter Cristi Puiu, best kjent fra den kritikerroste Mr. Lazarescus død (2005), virker som han igjen har klart å varme anmelderhjerter med sin nyeste, Sieranevada. Historien han forteller oss her er en om legen Lary som førti dager i forveien mistet sin far og for bare tre dager siden hendte angrepene på satirebladet Charlie Hebdo i Paris. På denne dagen skal han møte familien sin for å minnes de døde, men som i alle filmer som handler om at familier kommer sammen dras fortiden opp og drama følger.

En av de stiligste tingene med filmen er måten den er filmet på. Kameraet flyter seg gjennom scenene på en nesten gjenferdaktig måte og overhører samtaler, spionerer på gjestene og noen ganger står det bare stilt lenge etter handlingen har forlatt bildet. Mesteparten av tiden tilbringer vi i et hus hvor hele familien er samlet. Her vandrer kamera fra rom til rom og observerer hva de forskjellige familiemedlemmene har på ferde. Krangler mellom generasjoner, anspent stemning mellom par og dårlige minner som dras opp er noen av mange ting som finner sted.

Manuset er temmelig solid selv om det kreves litt fokus for å klare å holde styr på alle de forskjellige situasjonene i første del av filmen. Etter hvert blir filmen mer og mer målrettet, men det tar en stund. Regien er heller ingenting å klage på her, så to stjerner i margen til Cristi Puiu.

Sieranevada er en veldig god film, men det er helt åpenbart at den ikke kommer til å falle i smak hos alle. For det første så er nok løpetiden avskrekkende for mange, da den varer i 2 timer og 53 minutt. Det er bare to minutter mindre enn Gudfaren. For det andre så er det litt tregt til tider og når filmen varer såpass lenge bør det være mer driv. Det som er saken er bare at det samme ville jeg sagt om for eksempel There Will Be Blood. Selv om Sieranevada ikke akkurat er på det nivået så er det en veldig bra film som jeg anbefaler alle som gidder å se et tre timer langt rumensk familiedrama.

Sieranevada - Regissert og skrevet av Cristi Puiu, med; Mimi Branescu, Judith State, Bogdan Dumitrache. Lengde: 2 t 53 m. Land: Romania. Premiere: 12.05.17. Fri Aldersgrense.

Relaterte innlegg