Meny Lukk

Skammerens Datter II: Slangens gave – God, men forutsigbar nordisk fantasy

[usr 2.5]

Skammerens datter, Dina har en magisk kraft som får folk til å vise henne det de skammer seg mest over i livet. Hennes bror Davin og rikets tronarving Nicodemus blir kidnappet og sendt til fangeleir hos den onde Dakar. Det blir Dinas oppgave å befri dem. Samtidig har Dinas far oppsøkt henne og ønsker å spille en rolle i livet hennes etter å ha vært fraværende fra fødselen. Han tilbyr å hjelpe Dina med å befri vennene sine. Men dette er bare hvis Dina lærer seg å bruke svartmesterkunstene eller “slangens evne” som hun har fra hans side av familien.

Universet som filmen er satt i er en slags dansk versjon av Game of Thrones-universet rettet mot tenåringer. Her finner vi både drager, sjømonstre, hekser og tronkamp. Det klare skillet mellom de gode heltene og de onde skurkene gjør at denne Fantasy-verdenen og maktkampen som følger med, ikke på langt nær er like interessant og spennende som det er i kampen om jerntronen.

Karakterene i filmen har lite til ingen karakterutvikling og virker som om de alltid vet hvilken moralsk side de står på før de i det hele tatt har vurdert situasjonen de har havnet opp i. Når det er sagt er det viktig å være bevisst på at målgruppen som filmen retter seg mot er mye yngre enn målgruppen til Game of Thrones, og til denne målgruppen egner filmen seg ypperlig.

Historien i filmen bygger på et interessant konsept men er dessverre aldri overraskende. Og et vandt Fantasy-publikum vil trolig kjede seg, da det til tider virker som om konflikten rundes opp for fort og ryddig bare for å holde seg innenfor filmens spilletid.

Det mest imponerende med «Skammerens Datter II: Slangens Gave» er filmens høye produksjonsverdi. Selv med dansktalende skuespillere ser og føles denne verdenen ut som et Fantasyunivers under en dyr Hollywood-produksjon. Universet er fullkommet troverdig, og vil fascinere Fantasy-interesserte tenåringer, selv om filmen av og til skyr unna scener som hadde krevd mye spesialeffekter.

For å oppsummere passer nok ikke «Skammerens Datter II: Slangens gave» for godt voksne og vante Fantasy-fans, da historien er nokså generisk, forutsigbar og full av entydig onde skurker og gode helter. Som et mildere, nordisk take på et Game of Thrones aktig univers gjør filmen derimot en formidabel jobb. Der de voksne vil kjede seg over de vante konvensjonene, vil de yngre trolig la seg fascinere og oppsluke. Dette er til syvende og sist utrolig godt laget nordisk Fantasy som mange unge vil få stor glede av å sjekke ut på kinolerretet.

Skammerens Datter II: Slangens Gave – regissert av Ask Hasselbalch; skrevet av Gunnar A. K. Järvstad; med Rebecca E. Sattrup, Jakob Oftebro, Agnes Kittelsen og Dejan Cukic. Spilletid: 1t 44m. Land: Danmark, Norge. Premiere: 15.03.19 Aldersgrense: 12 år.

Relaterte innlegg