Meny Lukk

Sko med lilla lisser

Den grønne sykkelen / Wadjda – regi: Haifaa Al-Mansour – Razor Film Produktion

Skrevet av Ingrid Holtar

1354111757433_saudita2

Vi hører ukonsentrerte jentestemmer resitere Koranen sammen med et CD-opptak. Vi ser keitete barneføtter med sorte lakksko og hvite blondesokker som så vidt synes under de grå skolekjolene. Føttene klarer ikke stå stille, og jeg lurer på hvilket par sko vi skal heie på. Så får vi plutselig se dem – på bakerste rad, enda mer keitete enn de andre, står sorte Converse-lignende sko med lilla lisser. Dette er føttene til Wadjda (Waad Mohammed), dette er lissene vi skal heie på.

Haifaa Al-Mansour er den eneste kvinnelige regissøren i Saudi-Arabia, og er både berømt og beryktet for å sette dagsorden. Wadjda viser kvinners vilkår i et tradisjonelt samfunn, sett gjennom øynene på en 10 år gammel jente som enda ikke har godtatt hvordan samfunnet fungerer. Dette er en fin historie om en jente med tæl som går i lilla lisser og mest av alt ønsker seg en grønn sykkel. Den viser mye, særlig måtte jeg tenke på hvor vanskelig det må være å leke med sjal rundt hele kroppen, hvor vanskelig det er å holde hodesjalet på hodet når du er 10 år og skal løpe om kapp med nabogutten. Litt som å alltid leke i bunad, tenkte jeg.

Filmen viser også nok til å sette griller i hodet på meg: den stadige tildekkingen, sømmeligheten, morallovene og hysteriet rundt kjønnssegregeringen. Det ligger tydelig samfunnskritikk i bunnen av barnefortellingen, men filmen tar aldri et oppgjør med urettferdigheten, dømmer aldri noen av karakterene. Den lar det til og med finnes positive muligheter i grumset. Det er rett og slett en enkel historie om en smart jente med lilla lisser og hennes drøm, og en veldig fin historie som sådan.

Wadjda gir et alvorlig portrett av kvinners posisjon i Saudi-Arabia, samtidig som den er en oppløftende historie om mulighetene en snartenkt jente allikevel kan få.

Filmen kan sees på Kosmorama på følgende tidspunkt:

  • Torsdag kl. 14.00
  • Fredag  kl. 12.00
  • Lørdag kl. 15.00

Relaterte innlegg