Meny Lukk

‹‹Southpaw›› – Ingen filmatisk “Knock Out”

Billy Hope (Jake Gyllenhaal) er verdens beste bokser i lett tungvektklassen. Dette er en tittel han har beskyttet med suverenitet, men årene tærer på hans evner. Dette til gleden for Miguel Escobar også kjent som ”Magic”. Før kampen kunne utfolde seg mister Hope sin kone i en tragisk ulykke og deretter sin datteren. I hans desperasjon oppsøker Hope treneren, Tick Wills som forsøker å berge hans karriere.

Den initielle bemerkelsen jeg unner meg er mangfoldet i casten, og deres synergi. Jake Gyllenhaal; Rachel McAdams spiller den lojale konen; Forest Whitaker som den vise treneren, og 50 Cent som slu agent utgjør hoved- og birollene. Jake Gyllenhaal har vist seg å være en glimrende karakterskuespiller som behersker mørke og ofte noe eksentriske karakterer som nærmest alltid er utilpass i sine omgivelser. Men mye til min overraskelse leverte han en troverdig rolle som en verdensmester. Dum, voldelig og en arbeidshelt, akkurat som en stereotypisk bokser. Enda kjemien mellom karakterene var god, utmerket Jake Gylenhaal og Forest Whitaker seg. Mester- og lærlingrelasjonen klaffet godt, dette kommer primært av nøye konstruerte karakterer fremfor skuespillerprestasjoner.

Som en enormt boksefan appellerer denne typen filmer naturlig for meg. Southpaw viker til en vist grad fra konvensjonene som underbygger sjangeren, både heldigvis og dessverre. I stedet for at film drives av den store finalekampen, fokuserer det mer på Hope som karakter. Noe som danner assosiasjoner til Requiem Of A Heavy Weight. Til syvende og sist er det en boksefilm som er definert av kampen for tittelen. Men siden det ble lagt så lite fokus på finalen kommer det noe brått på, å synes og være forhastet. Til tider klippes hete kampscener til underlige kameravinkler som bryter spenningen. Men med en klassisk blodig kutt over øye på protagonisten og nære knock-out-øyeblikk fant jeg meg likevel på kanten av setet.

Konklusjon: Southpaw eier ikke egenskapene til en fremtidig bokseklassiker. Uten en stigende spenning mot finalekampen og et tamt drama blir ikke Southpaw fullt like gripende som den kunne ha vært. Men gjennom de store boksekampene, og en treningsmontasje, er ikke filmen uten sjarm. 

 


Southpaw – Regissert av Antoine Fuqua; manus av Kurt Sutter; med Jake Gyllenhaal, Rachel McAdams, Forest Whitaker og 50 Cent. 
Spilletid: 2 t. 4 m. Land: USA. Premiere: 7. august. Aldersgrense: 15 år

Relaterte innlegg