Meny Lukk

«Split» – The M. (K)Night Rises

Etter godt over et tiår siden forrige skikkelig gode M. Night Shyamalan film, kan jeg med glede annonsere at han fortsatt kan lage minneverdige severdigheter av den gode sorten. I Split møter vi tre tenåringsjenter som blir kidnappet og innelåst av en superschizofren mann med navn Kevin, spilt av James McAvoy. Vi følger deres desperate forsøk å flykte fra hans fangenskap, samtidig som de prøver å forholde seg til Kevins skiftende personligheter. I prosessen kommer de stadig nærmere sannheten om hvorfor de er utvalgt og hva Kevins personligheter har planlagt for dem.

Split er ikke en grøsser i den forstand at den vil gi deg søvnproblemer framover eller få deg til å miste popkornet som resultat av en cheap jump scare. Men etter en noe treg oppbygning utarter den seg til å bli en engasjerende og nervepirrende thriller, preget av et kult konsept og solid skuespill. Hovedattraksjonen er naturligvis stjerna selv, James McAvoy, som virkelig viser talent med sin alterering mellom Kevins personligheter. Trailerne (ikke se dem om du har tenkt å se filmen. Den avslører for mye…) brifer med at han har 23 forskjellige personligheter (alt fra en nysgjerrig niåring til en russisk vektløfter), noe som stemmer, men er kun 6-7ish vi blir kjent med i filmen. I gjengjeld lykkes McAvoy i å få disse 7(ish) personlighetene til å føles som distinkte karakterer, noe som løfter denne filmen fra nok en M. Night Shyamalan flopp til en minneverdig skrekkfilm med dybde.

De unge lovende protagonistene imponerer også med troverdig skuespill, spesielt Anya Taylor-Joy (The VVitch: A New-England Folktale), selv om alle urettferdig nok faller i skyggen av McAvoy og hans mange karakterer. Gjennom filmen blir vi også kjent med Kevins psykolog som gjør sitt ytterste for å forstå hans personligheter og deres potensiale.

Til tross for at Split på overflaten er nok en «flykt-fra-morderen-skrekkfilm», ligger den beste spenningen i å forstå Kevins personligheter, deres forhold til hverandre og deres planer for jentene. Filmen i seg selv vil mest sannsynlig ikke blåse buksene av deg, men McAvoys skuespill alene gjør Split til en severdighet du ikke vil gå glipp av. Ingen klandrer deg om allerede hadde gitt opp på Shyamalan, men jeg vil oppfordre deg til å gjøre et unntak denne gangen.

Split - Regissert og skrevet av M. Night Shyamalan, med; James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson. Lengde: 1 t 57 m. Land: USA. Premiere: 20.01.17. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg