Meny Lukk

“Suburbicon” – Familiefilmen for de eldste

Det har gått noen år siden George Clooney sist regisserte en film. Nå er han tilbake i regi- og produsentrollen med Suburbicon; en film som kanskje ikke er for de kritiske filmtitterne.

I Suburbicon møter vi Matt Damon i rollen som Gardner Lodge. En gjennomsnittlig mann med kone og én sønn. Livet hans blir snudd på hodet en kveld de får besøk av ranere som doper hele familien, inkludert svigersøstra, Margaret (Julianne Moore) og dreper kona til Gardner, Rose (Julianne Moore). Livet i rosemalte Suburbicon er ikke lenger fredfullt når et afroamerikansk par flytter inn i nabolaget, og innbyggerne gjør opprør. I mellomtiden blir Gardners sønn, Nicky (Noah Jupe) mer og mer oppmerksom på farens og tantens merkelige oppførsel.

Filmen byr på noe humor og noen spenningsmomenter, men er generelt tam og treig. Plottet er surrete og langdratt. Personlig mener jeg Clooney kunne gjort filmen mye mørkere, og kanskje fokusert mer på historien enn A-list skuespillerne. Når det er sagt, er det likevel ikke noe å si på skuespillerevnene. Både Matt Damon og Julianne Moore gjør en god jobb i å formidle budskapet. Bare synd at det som blir formidlet har lite dybde.

Når alt det negative er sagt, er det likevel noe som løfter filmen. Jeg skulle ønske vi fikk sett mer av historien til de nye “fargede” naboene; Mr. og Mrs. Mayers og deres sønn. Storylinen deres er i min mening mørkere enn plottet til selve filmen. Det ligger vel noe her som George Clooney ønsker å formidle. Bare synd jeg ikke finner lysten til å analysere budskapet. En annen faktor som styrker filmens kvalitet er den estetisk tilfredsstillende åpningen av filmen, der vi blir presentert til Suburbicon gjennom en 60-talls brosjyre/annonse. Dette vekker en følelse av Tim Burtons Edward Saksehånd og deres Suburbia; en nokså lik amerikansk “suburb”.

Som en konklusjon finner jeg det vanskelig å anbefale filmen. Det er absolutt ikke en film man bare MÅ se, men den kan kanskje fungere som en familiefilm man setter på TV-en en fredagskveld når de aller minste har lagt seg. Den er dessverre ikke verdt 115 kr, og George Clooney har ikke helt truffet hjertet mitt med denne filmen. 

Suburbicon - Regissert av George Clooney; Skrevet av Joel Coen, Ethan Coen, George Clooney og  Grant Heslov; Med Matt Damon, Julianne Moore og Oscar Isaac;
Lengde: 1t. 44 min. Land: USA. Aldersgrense: 12. Norgespremiere: 17.11.2017.

Relaterte innlegg