Meny Lukk

«Sully» — Et 95 minutters drama om en 6 minutters flytur

For sju år siden landet pilot Chesley ‘Sully’ Sullenberger et fly med 155 passasjerer og besetning på Hudsonelva midt i New York, «Mirakelet på Hudson» ble det kalt av pressen. Kaptein Sullenberger er usikker på om han tok det rette valget når han bestemte seg for å foreta den ekstremt risikable vannlandingen i stedet for å forsøke å komme seg til nærmeste flyplass, det samme er NTSB, det statlige organet som er ansvarlig for å utrede hendelsen. Med seg på flyturen hadde Sully med seg andrepilot Jeff Skiles (Aaron Eckhart), som blir hans viktigste støttespiller i kampen for å bevise for NTSB at Sullys beslutning var den eneste riktige.

Fremstillingen av NTSB-inspektørene (Mike O’Malley, Anna Gunn) er noe endimensjonal, deres eneste motivasjon ser ut til å være å redde sitt eget skinn ved å legge byrden på Sullys skuldre. Dette er en gjenganger i Eastwoods filmografi, det er fullstendig klart at helten i historien er fullstendig god og skurken er fullstendig ond.

Det som driver filmen er vårt velfortjente engasjement og interesse i hovedkarakteren. Mannen selv har et hjerte av gull og baller av stål, men det som er mest gripende er menneskeligheten hans. Han blir kalt en helt, men er ukomfortabel med tittelen, han reddet 155 liv men klarer ikke å slutte å tenke på om han gjorde det på rett måte.

I nettene som følger nødlandingen er Sully plaget av mareritt om hva som kunne hendt og om dagen er han stille og tankefull. Vi får god innsikt i karakterens indre opprør gjennom Tom Hanks’ fortreffelige skuespill, men også gjennom drømmesekvenser, vrangforestillinger og flashbacks. Disse avbruddene i historien blir tidvis litt for mye og kan føles som et forsøk på å forlenge spilletiden til den allerede korte filmen på 95 minutter.

Noe som også bør nevnes er hvor imponerende filmen er rent visuelt. Eastwood har med seg sin trofaste Tom Stern med IMAX-kamera i hånd og resultatet er glimrende.

Til tross for enkelte svakheter i manuset er filmen godt regissert av Eastwood og i løpet av spilletiden kan man i et øyeblikk sitte på kanten av setet med hendene foran munnen og i det neste med tårer i øynene. Det er ikke én scene i filmen hvor Hanks eller Eckhart skuffer, og støtteskuespillerne presterte også godt med det de hadde å jobbe med. Alt i alt er filmen definitivt en fornøyelig opplevelse.

Sully - Regissert av Clint Eastwood skrevet av Todd Komarnicki; med Tom Hanks, Aaron Eckheart, Laura Linney og Anna Gunn.
Spilletid: 1 t. 35 min. Land: USA. Premiere: 09.09.16. Aldersgrense: 9 år.

Relaterte innlegg