Meny Lukk

Tankevekkende, men litt for trygg

The Purge – Regi: James DeMonaco – Blumhouse Productions / Platinum Dunes / Why Not Productions – 1 t. 25 min.

the-purge07

Vi befinner oss i USA i år 2022. Både arbeidsledighet og kriminalitet er nærmest ikke-eksisterende. Derfor arrangeres hvert år ”The Purge”. Dette er en tolv timer lang periode der all kriminell aktivitet er tillatt – selv mord. Brannvesen, politi og helsepersonell er utilgjengelig, og kun et fåtall av landets øverste ledere er fredet. Målet er at innbyggerne i løpet av disse tolv timene skal få utløp for all sin aggresjon, og dermed sørge for at de resterende 364 dagene i året forløper i ro og fred. Det er dette halve døgnet filmen tar for seg.

Vi følger familien Sandin, som er en velstående familie på fire. Faren selger sikkerhetssystemer til privatboliger, og deres eget hus er selvfølgelig utstyrt med det beste systemet, for å sikre familien mot kriminaliteten som finner sted i løpet av de tolv timene. Kort tid etter at signalet for at de tolv timene med kaos har begynt, ender to uvedkomne opp inne i huset. Plutselig er ikke huset like trygt lenger.

The Purge er ikke nødvendigvis en ren skrekkfilm, snarere en thriller. Fra det øyeblikket de uvedkomne dukker opp, forsvinner selve premisset for filmen litt ut. De tolv timene og konsekvensene av disse ligger selvfølgelig hele tiden som et grunnlag, men hovedfokuset blir allikevel hvor trygt huset egentlig er. Som en venn av meg sa – huset blir som et slags ”Panic House”, på samme måte som panikkrommet i Jodie Foster-filmen Panic Room fra 2002.

Allikevel fungerer dette skiftet i filmen ganske godt, og det er nok av ubehagelige og skremmende scener. Det er definitivt innslag fra den rene skrekkfilmen her, både når det gjelder historie, foto- og lydbruk. I tillegg gjør de viktigste skuespillerne forholdsvis overbevisende rolletolkninger, og resultatet er en rimelig ubehagelig opplevelse – på en god måte. Jeg må allikevel innrømme at selve utgangpunktet er det aller mest forstyrrende i denne filmen. Det hadde vært interessant å ha sett en mer psykologisk thriller, der vi virkelig fikk utforsket de moralske valgene og konsekvensene en slikt tolv timers kaos medfører.

The Purge er absolutt skremmende nok, men samtidig så forutsigbar at du aldri sitter helt på kanten av stolsetet.

Relaterte innlegg