Meny Lukk

“The Beguiled” – En impresjonistisk remake

De fleste kjenner kanskje til originalfilmen på grunn av et visst videoklipp av Clint Eastwood, som hvisker “Old enough for kisses” til en 12-år gammel jente, før han presterer å gjøre denne handlingen. En scene som fikk i alle fall en del av internettet til å stille spørsmål til hva slags film dette er. Nå har Sofia Coppola tatt frem dette verket fra 1971 og laget en remake, for å sette i gang historien på nytt, nå med et kvinnelig perspektiv.

Vi befinner oss i Virginia på slutten av den amerikanske borgerkrigen. Ei jente fra en kristen pikeskole plukker sopp i skogen i det hun møter en såret soldat, spilt av Colin Farrell, og tar ham med hjem. Pikeskolen er styrt av strenge Martha (Nicole Kidman), som sier seg enig i å ta vare på soldaten og lege benet hans, som de ser på som det rette å gjøre. De fem studentene og lærer Edwina (Kirsten Dunst) blir godt kjent med soldaten, som sjarmerer dem til det punktet at det ulmer en spenning mellom jentene, selvsagt med dramatiske følger.

I dette verket er Coppolas stil mer definert, med billedkomposisjoner som kan minne om en blanding av Jane Campion og Yasujirō Ozu, men Sofia farger de på sin måte og gir de en impresjonistisk tone. Hvordan hun fanger lys, fargene i naturen og generell ro i bildene, er helt nydelig. Hun maler et mesterlig bilde av femininiteten, sjalusien og dramaet, og hun fanger en nokså unik atmosfære, som blir fremmet av den isolerte pikeskolen som tilsynelatende ligger langt fra storbyene. En rolig tone og skjult spenning ligger mellom scenene, og dette blir uttrykket gjennom gode, subtile skuespillerprestasjoner. Skuespillerne i The Beguiled har allerede gjort noen bemerkelsesverdige roller. Nicole Kidman har en lang historie med en rekke roller. Kirsten Dunst har nylig vist et bredt spekter av talent, fra Von Triers Melancholia til denne rollen, som er karakterer på hver sin side av skalaen. Elle Fanning er bare 19 år gammel, men fikk klatret en del i fjor (med The Neon Demon), og tar steget enda lenger i The Beguiled, som en av studentene som faller for soldaten. Her tror jeg vi kan si at Elle Fanning kan bli en av de store skuspillerne ganske snart, for den skjulte spenningen i blikk og dialog er helt fantastisk. Vi som seere skifter vår sympati fra karakter til karakter, og til og med Nicole Kidman’s karakter, som kan utvikle til en antagonist, men har likevel en human og forståelig side. Originalfilmen er kanskje mannlig drevet, men her har Coppola forstått hvordan man kan lage en remake med en solid plan og kunstnerisk uttrykk.

The Beguiled er et levende og atmosfærisk periodedrama. Jeg har noen små problemer med enkelte elementer, særlig som kommer etterhvert i historien, men estetikken og karakterene fremhever en unik, impresjonistisk film. Coppola gir et nydelig, kvinnelig perspektiv på historien, og ikke minst fjerner den fryktelig Clint Eastwood-replikken.


The Beguiled – Regissert av Sofia Coppola; skrevet av Sofia Coppola; med Colin Farrell, Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning.
Spilletid: 1 t. 33 m. Land: USA. Premiere: 8. september 2017. Aldersgrense: 9 år

 

Relaterte innlegg