Meny Lukk

“The Death of Stalin” – En historietime utenom det vanlige

Josef Stalin (Adrian McLoughlin) dør, Georgy Malenkov (Jeffrey Tambor) overtar. Historien går sin gang, og vi følger Stalin i sine dager før sin hjerneblødning som førte til hans død, før kaoset som oppstår som følge av nevnte død.

Det er guttastemning på kontoret til Stalin i år 1953, og Armando Iannucci fremstiller i filmen historiens forløp under og etter Stalins død. Det hele er ekstremt urealistisk, men på best mulig måte. Filmen er en vakker modernisering av en svært overdreven fortelling, og det fungerer utrolig bra. Det er, til tross for den urealistiske sammensetningen av ideer, en utrolig godt gjennomført film som treffer riktig på alle punkt. Det hele oppleves som en satire av verdenshistorien.

Både lydbildet og kinematografien er det som skaper den fantastiske filmopplevelsen. Nydelige bilder og musikk som treffer følelsesnoter som vanligvis ikke er å forvente av en mørk komedie. Alt er på plass, og de fleste av filmens element foruten den vakre kinematografien og overdådige musikken spiller på skapningen av humoristisk effekt.

The Death of Stalin hadde ikke vært den samme opplevelsen uten både den formidable jobben av Iannucci i regissørrollen, og også de svært gode skuespillerprestasjonene fra samtlige av de både store og talentfulle av filmens karakterer. Både Tambor og Buscemi leverer noe av sine beste ferdigheter som komikere.

Filmen er en komedie av egen klasse. Hele filmopplevelsen byr på en drøss av sitatverdige replikker og kommentarer, og det er svært lett å la seg rive med i den oppdaterte versjonen av verden for 60 år siden. Vitsene, som noen ganger er helt på kanten til hva som er innafor, bidrar til å skape en helt spesiell stemning som få får til. Det skal godt gjøres å få flere gretne filmanmeldere til å sitte å humre i hver sin del av kinosalen en tidlig onsdagsmorgen, men The Death of Stalin gjør sitt beste og gjennomfører på topp.

Den satiriske fremstillingen av Stalins død treffer godt i Armando Iannucci versjon av virkeligheten. Alle filmatiske virkemidler treffer hvor de skal for å sette sammen det som må regnes som en tidenes mest nydelige mørke komedie.

 

The Death of Stalin - regissert av Armando Iannucci; skrevet av Armando Iannucci og David Schneider; med Steve Buscemi, Jason Isaacs, Jeffrey Tambor, Andrea Riseborough. Lengde: 1 t. 46 min. Land: England/Frankrike. Aldersgrense: 15 år. Premiere: 06. april 2018

Relaterte innlegg