Meny Lukk

“The Place” – Et magisk kammerspill

Vi møter den slitne og mystiske mannen L´uomo bak et lite kafébord. Han virker tilsynelatende normal, hadde det ikke vært for alle de forskjellige menneskene som kommer til han for å få oppfylt sine største ønsker. Et menneske ønsker synet sitt tilbake, en annen ønsker å bli vakker og en tredje ønsker å redde sønnen sin. Alle kan få det de aller helst vil, sett ut ifra at de utfører oppdraget L´uomo gir dem.

Filmen tar for seg menneskers største ønsker og redsler samtidig som den henviser til at det finnes en større makt vi ikke kan forstå. Vi får akkurat se nok til at vi egentlig ikke har peiling på det som foregår bak kulissene, noe som i det minste gav meg en trang til å ikke gå glipp av en eneste detalj (som det ikke er mangel på heller, mer tvert imot). Det første jeg legger merke til er at kameravinklene er fantastiske. Som sagt er dette et kammerspill, noe som gjør det vanskelig for enkelte filmskapere å skape interessante bilder uten at det blir kjedelig- det er rett og slett ikke så enkelt med variasjon når omgivelsene er de samme. Likevel ble jeg helt oppslukt i bruken av nærbilder. Det passet perfekt og ga meg akkurat det jeg trengte for å kunne relatere enda mer til det karakterene føler, og lar oss publikum komme nærmere handlingen. Musikken er søylen som skiller filmen fra å være kun et drama, til å bli en dramatisk komedie. Den klumsete og følelsesladde musikken treffer på nøyaktig rette plasser og ga meg både klump i halsen og sommerfugler i magen.

Det er sjelden jeg ser filmer hvor nesten alle skuespillerne imponerer så kraftig at jeg sitter med gåsehud i de 2 timene filmen varer, og dette gjelder denne filmen uten tvil. Valerio Mastandrea gjør en unik prestasjon i sin rolle som den mystiske mannen i kaféen, at hvis kun han hadde spilt i filmen ville jeg vært strålende fornøyd.

The Place er en fascinerende og høyst interessant film som overrasker, sjokkerer og gir publikum akkurat det man vil ha i en dramatisk komedie. Jeg vil til og med gå så langt som å si at dette er uten tvil den beste filmen jeg har sett så i år. Regissør Paolo Genovese har absolutt satt standaren for italiensk film, og jeg kommer til å vente i stor spenning på hans neste verk.

The Place - regissert av Paolo Genovese; skrevet av Paolo Genovese og Isabella Aguilar; med Valerio Mastandrea, Marco Giallini, Alessandro Borghi, Silvio Muccino, Alba Rohrwacher, Vittoria Puccini, Sabrina Ferilli, Silvia D´Amico. Lengde: 1 t. 45 min. Land: Italia. Aldersgrense: Tillatt for alle. Premiere: 20. april 2018

Relaterte innlegg