Meny Lukk

“The Post” – Hvor farlig kan sannheten egentlig være?

Vi befinner oss i Amerika på tidlig 70-tallet. Militæranalytikeren Daniel Ellsberg lekker viktige rapporter angående Vietnamkrigen til avisen New York Times. Dette vekker stor skandale for USA og regjeringen, og setter presidentene John F. Kennedy og Lyndon B. Johnson, samt deres forsvarsminister Robert McNamara i et svært dårlig lys. Rapporten forteller at de i 1965 allerede visste at USA ikke kunne vinne krigen, men likevel sendte unge soldater ut i krig. Lekkasjen fører til at Nixon-regjeringen setter et forbud mot videre trykking av Vietnamrapporter, eller “Pentagon Papers”, på grunnlag av at det setter nasjonen i fare.

Samtidig er konkurrenten Washington Post, ledet av Katharine Graham (Meryl Streep), ivrig etter en sak som kan toppe New York Times sin. Da de får hendene i videre rapporter om Vietnamkrigen, er redaktøren Ben Bradlee (Tom Hanks) fast bestemt på at sannheten må frem. Beslutningen er opptil Mrs. Graham, og valget er ikke enkelt.

Oscarnominerte The Post er regissert av Steven Spielberg og baserer seg på en virkelig hendelse i amerikansk historie. Filmens tematikk er svært dagsaktuell med USAs president som velger å ikke uttale seg til aviser og media, men heller retter seg mot Twitter. I tillegg driver aviser med selvsensur, der de unnlater å publisere informasjon og nyheter for å skjerme befolkningen for hva som faktisk foregår i verden. Historien som The Post skildrer er kanskje gammel, men den kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt.

I tillegg viser The Post feministiske tendenser da Graham var den eneste kvinnelige lederen innen amerikanske aviser, og måtte stå imot en rekke mektige, hvite menn. Og det er vel på grunn av filmer som denne at det er gøy å være medlem av Jump Cut-redaksjonen. Jeg ville nok aldri funnet på å dra på kino for å se denne. Likevel blir jeg fanget og trollbundet av Meryl Streeps sjarm. Og det er nettopp derfor jeg liker denne filmen. Det er ingen tvil om at Spielberg og hans casting crew traff spikeren på hodet da de castet Streep. Jeg kommer ikke på noen skuespillere som hadde utført denne jobben like bra som henne. Meryl Streep er dessuten nominert til en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle i rollen som Katharine Graham.

The Post står absolutt til forventningene. Den har ikke en wow-faktor, men den skuffer heller ikke som historisk film. Er den verdt en Oscar? Hvem vet. Bør du se filmen? La meg gi deg tre gode grunner til hvorfor filmen er verdt din tid: Steven Spielberg, Tom Hanks, Meryl Streep. Dette er en powertrio vi aldri har sett før, og den kunne ikke kommet fort nok. Dessuten er temaet en øyevekker, og viser sannheten i påstanden om at historie gjentar seg.

 

The Post - regissert av Steven Spielberg, skrevet av Liz Hannah og Josh Singer med; Meryl Streep, Tom Hanks, Alison Brie, Carrie Coon, David Cross, Bruce Greenwood, Tracy Letts, Bob Odenkirk, Sarah Paulson, Jesse Plemons, Matthew Rhys. Lengde: 1t 56min. Nasjonalitet: USA. Premiere: 16.02.2018

 

Relaterte innlegg