Meny Lukk

“The Wife” – Fabelaktige skuespillerprestasjoner

Svenske Björn Runge har med The Wife etablert seg som regissør på et internasjonalt plan. En bunnsolid engelsktalende debut om ekteskaps triumfer og bitterheter.

Ekteparet Joe (Jonathan Pryce) og Joan Castlemann (Glenn Close) vekkes midt på natten av en telefon som ringer. På den andre siden av røret er en svenske som annonserer at Joe har vunnet Nobelprisen i litteratur. Etter den offisielle annonseringen reiser paret sammen med sin sønn og forfatterspire David (Max Irons) til Stockholm, for å motta den hederlige prisen. Visiten i Sverige blir ikke slik som planlagt når langvarige hemmeligheter og indre demoner kommer til syne.

Denne filmen satt godt i meg vel etter rulleteksten var ferdig. Filmen er laget av endeløse talenter. Alt fra manus, til musikk, og selvfølgelig; skuespillerprestasjoner. Glenn Close har med The Wife kanskje gitt sin beste prestasjon siden Farlige Forbindelser. Hun og Jonathan Pryce er helt kurante mot hverandre, og man tror virkelig på at de er et par som har vært gift i 40 pluss år. Det er Close som «stjeler showet» og man sympatiserer med henne så mye at man blir oppriktig sinna. Den store twisten i filmen er naturligvis filmens mest emosjonelle øyeblikk samt dens høydepunkt. Twisten er selvfølgelig også en spoiler så detaljene må nesten utelukkes. Filmen nytes best dersom du går inn uten å vite noe.

Det solide manuset og de flotte prestasjonene klarer likevel ikke å gjemme den flate kinematografien og den veldig kunstige følelsen av scenografien. Filmen foregår som sagt hovedsakelig i Sverige, men nærmest alle scenene foregår innendørs, som bryter illusjonen om at de faktisk befinner seg i landet. Filmen benytter seg også av unødvendige tilbakeblikk til Joe og Joans tidligere år sammen. Jeg tror hemmeligheten filmen kommer med hadde plantet seg ekstra godt dersom vi fikk vite minst mulig om deres tidligere vanskeligheter.

Etter Mr. Robot har Christian Slater vent tilbake til storskjermen etter utallige b-filmer under beltet. Det er godt å se han igjen i rollene han spiller best. Smålig ekle typer, og her er han forfatteren Nathaniel som konstant terger seg på Joe og Joan. Han ønsker å skrive biografi om Joe, og han tar ikke et nei for et nei. Det var også positivt overraskende å se Max Irons spille nokså godt. Han er enda tidlig i karrieren og har ikke overbevist meg før, men han er god her, og ser ut for å ta notater fra sin far, Jeremy.

Dette er et drama verdt å se. Dette er kanskje ikke en kinomagnet med action og spektakkel, men dramaet som utfolder seg er minst like spennende som en thriller. Glenn Close og Jonathan Pryce luktes det definitivt Oscarbuzz av.

The Wife – Regissert av Björn Runge; Skrevet av Jane Anderson, etter en bok av Meg Wolitzer; Med: Glenn Close, Jonathan Pryce, Christian Slater, Max Irons. Spilletid: 1t 40 m. Land: USA. Norgespremiere: 23.11.18. Aldersgrense: 6 år.

Relaterte innlegg