Meny Lukk

“The wound” – Tradisjonen tro?

Før jeg drar på kino og ser en film liker jeg å ha sett traileren først, mest for å vite omtrent hva jeg har i vente. Dette gjorde jeg også før jeg dro for å se The Wound, og ut ifra traileren virket filmen ganske interessant og spennende. Da jeg hadde sett filmen satt jeg igjen med at filmen var interessant, men ikke så veldig spennende.

The Wound er satt til Eastern Cape i Sør-Afrika, hvor den ensomme fabrikkarbeideren Xolani (Nakhane Touré) jobber. Han tar seg fri fra jobben for å reise til et avsidesliggende fjell for å hjelpe til med en Xhosa-omskjæring, som er en tradisjon hvor tenåringsgutter innvies i det å bli en mann gjennom å først bli rituelt omskåret for så å bli forlatt i villmarken. Xolani blir veileder for unge Kwanda (Niza Jay), som oppdager Xolanis hemmelighet, nemlig at han er forelsket i en mann.

Det jeg sitter igjen med nå etter filmen er delte meninger. Da jeg så traileren tenke jeg at dette er ikke en film jeg ville valgt å se selv, så jeg var ganske spent på om jeg kom til å like den. Det jeg sitter og tenker på nå er at jeg likte temaet filmen tok opp, nemlig homofili, og med hele settingen var det interessant å se hvordan dette utviklet seg. Jeg sitter også og tenker på at utenom dette synes jeg ikke filmen var noe særlig.

Jeg føler det var veldig lite som skjedde, og det var veldig langdrygt, så det bygde seg ikke opp noen spenning før heeelt på slutten, og så var filmen ferdig, sånn plutselig. Siden jeg har mer eller mindre null peiling på hvordan disse tradisjonene foregår i virkeligheten føler jeg at det er vanskelig å uttale seg om det er autentisk eller ikke, men det virker autentisk for min del.

Når jeg nå sitter og skriver dette en stund etter å ha sett filmen merker jeg at den egentlig ikke satte så veldig store spor hos meg. Filmen etterlot seg ikke et avtrykk eller en følelse, noe som skuffet meg. Jeg ble faktisk generelt skuffet over filmen i forhold til det jeg hadde forventet, så hvis du tenker å dra å se filmen så vil jeg anbefale å lese deg litt opp på tradisjonen går ut på, og hvordan homofili blir sett på i Afrika.

The wound - regissert av John Trengove; skrevet av Trengove, Malusi Bengo og Thando Mgqolozana; med Nakhane Touré, Bongile Mantsai og Niza Jay Ncoyini. Lengde: 1 t 28 min. Land: Frankrike/Nederland/Sør-Afrika/Tyskland. Premiere: 23.februar 2018.

Relaterte innlegg