Tom of Finland – Kunstneren som revolusjonerte homofil kultur

Det er ikke lett å være homofil i Finland i etterkrigstiden. Det har Touko Laaksonen (Pekka Strang), eller bedre kjent som Tom of Finland erfart i sin søken etter kjærlighet. Touko er en kunstner som spesialiserer seg i å tegne homo-erotiske tegninger, noe som i starten gir han mye trøbbel. Selv om det aldri ble publisert, fortsatte det og utviklet seg til å skape en av de største revolusjonene innenfor homofil kultur.

Filmen er basert på en sann historie,  og føles veldig ekte. Urettferdigheten og diskrimineringen Touko og andre homofile menn blir utsatt for er veldig treffende, men selv om Touko gjennomgår en slik konflikt mellom kjærlighet og diskriminering holder han seg veldig rolig og kontrollert, men kanskje litt for kontrollert?

Det kunne for min del vært enda mer dramatisk enn det som ble vist, men igjen så er det jo basert på en sann historie. Filmatisk sett mener jeg de påfølgende lykkelige scenene hadde blitt enda bedre hvis starten ble illustrert enda verre. Det var altså litt tamt for min smak.

Kinematografien og klipp-overgangene føltes naturlig gjennom hele filmen. Det var for det meste vist fra Touko sitt perspektiv, og det gjorde at man følte seg litt ekstra i hans sine sko. Skuespillerprestasjonene var heller ikke noe å klage over, alle føltes veldig ekte, og det var varierende personligheter. Musikken og lyden var veldig fin da det ble brukt spesielt mye fiolin. Enten det var dramatisk eller romantisk så passet musikken til stemningen. Det var altså en velregissert film av Dome Karukoski.

Tom of Finland er en velregissert film av Dome Karukoski. Illustrasjonene som beskriver vanskelighetene for homofile i etterkrigstiden er treffende, og revolusjonen når de homofile ikke lenger blir trakassert er rørende. Allikevel var filmen kanskje litt tam og kunne trengt mer drama.

 

Tom of Finland - Skrevet av Aleksi Bardi, Regissert av Dome Karukoski med; Pekka Strang og Jakob Oftebro. Nasjonalitet: Finland. Spilletid: 1 t 55 min. Premiere: 06.10.17. Produsent: Helsinki Filmi Oy