Meny Lukk

Topp 10 2015 (så langt) – Del 1

I slutten av juni har jeg sett 70 filmer (jeg ikke har sett fra før) så langt i 2015, litt over 11 filmer i måneden. Sant nok, det er ikke særlig mye, men det har vært et travelt semester. Uansett så har jeg sett noe bra, noe dårlig og veldig mye som har vært helt OK. Jeg har sett filmer med lavt budsjett, filmer med stort budsjett, filmer fra Hollywood og filmer fra land jeg ikke har hørt om før jeg så filmen. Mye spennende med andre ord. Så, uten videre dilldall, her er mine favorittfilmer så langt i år, i ingen spesiell rekkefølge:

1. Avengers: Age of Ultron – Joss Whedon

avengers

Det er ingen hemmelighet at jeg er massiv Marvel-fan. I år har Marvels andre filmfase nådd sitt høydepunkt med Age of Ultron. Dette er filmen som gjorde alt større, om ikke nødvendigvis bedre, og dette er filmen som introduserer store endringer i det filmatiske universet til Marvel. Det er en god tid å være nerd.

2. Kvinner i for store Herreskjorter – Yngvild Sve Flikke

kvinner

Langt i fra den beste filmen jeg har sett, men det er morsomt å se at også Trondheim fungerer bra som filmby. Det hjelper jo selvsagt at filmen på ingen måte er dårlig, men heller en morsom film om klisjéer, som ikke er redd for å ta de samme klisjéene i bruk for å understreke sitt poeng. Kanskje er filmen ekstra morsom for meg å se da jeg hadde en mindre teknisk jobb i produksjonen, men tror nok uansett at jeg hadde kost meg med den.

3. Under the Skin – Jonathan Glazer

under the skin

Dette er en film som har brukt kriminelt lang tid på å komme på kino her til lands. Filmen hadde premiere våren 2014(!) andre steder i verden. Mitt første møte med denne filmen ble på årets Kosmorama, og glad er jeg for det. Dette er en film som for mange vil etterlate flere spørsmål enn svar. Scarlett Johanson spiller bedre enn noen gang og det skotske landskapet har sjeldent sett penere ut på film. Anbefales på det sterkeste!

4. Mad Max: Fury Road – George Miller

madmax

En film jeg i utgangspunktet ikke hadde noe tro på, og sjeldent har jeg tatt så feil. En av de råeste kinoopplevelsene mine så langt i år. Filmen er en lang actionsekvens med en av de råeste karakterene jeg har sett på lang tid, Furiosa, spilt av Charlize Theron. At filmen i tillegg viser at praktiske effekter fremdeles kan være å foretrekke over digitale effekter bare underbygger hvor kul den er.

5. Kingsman: The Secret Service – Matthew Vaughn

kingsman

En film som egentlig gikk litt under radaren min. Av en eller annen grunn så jeg var ikke forberedt på denne hybriden mellom en hyllest til spionsjangeren og Mark Millars tegneserie (Secret Service). Matthew Vaughn går i de samme ultravoldige fotspor som han hadde i Kick-Ass, men filmen føles ikke gammel og repetitiv av den grunn. Filmen er en fryd å se på, og er en perfekt filmopplevelse sammen med kompisgjengen.

6. Drone – Tonje Hessen Schei

drone

Nok en Kosmorama-film, og listens eneste dokumentar. Her har vi en tidligere NTNU-student som har laget en strålende dokumentar om bruken av droner i, stort sett amerikansk, krigføring. En sterk film som viser hvordan denne typen “moderne” krigføring kanskje fører til flere uskyldige ofre, mens den også viser hvordan de som opererer dronene blir påvirket. Filmen burde være obligatorisk pensum fra ungdomsskole og opp.

7. Corn Island – George Ovashvili

corn island

Enda en film jeg fikk med meg på Kosmorama, og en film jeg ikke har greid å få ut av hodet siden jeg så den. Dette er en film som forteller lite, men som på tross av dette viser oss ganske mye. Her er det masse historie mellom linjene som man lett kan gå glipp av. Denne utrolig sterke filmen, pluss en samtale med professor Stig Kulset etter visning, ble et av mine beste øyeblikk på Kosmorama.

8. Ex Machina – Alex Garland

exmachina

En av de nydeligste filmene jeg har sett så langt i år. Jeg så denne ikke så lenge etter jeg så Chappie, en film som helt i bunnen har noe av den samme tematikken, men de kan egentlig ikke sammenlignes i det lange løp, det ser jeg nå. Ex Machina er bedre på alle mulige vis. Filmen er fylt til randen med nydelige bilder, ekstremt gode skuespillerprestasjoner og en ulmende følelse av at alt ikke er helt som det fremstår hele veien gjennom. Anbefales på det sterkeste.

9. Svenskjävel – Ronnie Sandahl

svenskjævel

I følge meg den beste norske (og svenske) filmen som har kommet så langt i år. På overflaten kan denne filmen virke som et helt vanlig drama mellom en mann i 40-årene og hans unge og pene barnepasser. Litt dypere derimot vil man derimot oppdage en utforskning av latterliggjøringen unge svenske arbeidere gjennomgår her i landet, da spesielt i hovedstaden, og man kan som nordmann tvinge seg selv til å se litt nærmere på dette. Spesielt sterk er Bianca Kronlöf i hovedrollen, Dino.

10. Kung Fury – David Sandberg

kungfury

Er det juks å ta med denne? Ja, nei? Jeg bryr meg egentlig ikke! Sjeldent har jeg hatt det så moro med en film som jeg hadde med denne da kompisgjengen så den på et vors. Filmen er egentlig bare en lang sekvens med referanser til 80-tallet. Filmer, spill, teknologi, mote, musikk. Alt blir satt på spissen i dette mesterverket av en film. Om man virkelig trenger å slappe av med noe virkelig dumt på skjermen er denne filmen perfekt!

 

Relaterte innlegg