Meny Lukk

«Trumbo» – Ikke særlig fengslende

Den vellykkede karrieren til manusforfatter Dalton Trumbo (Bryan Cranston) får en bråstopp da han og andre Hollywood-personligheter svartelistes for sine politiske standpunkter. Filmen forteller historien om Trumbo sin kamp mot den amerikanske regjeringen og filmstudiosjefene i en tid som preges av den kalde krigen. Kampen om både ord og frihet hadde konsekvenser for alle i Hollywood.

Trumbo starter i Hollywood i 1940-årene, og setter nytt lys på et mørkt kapittel. Flere hundre mennesker ble nektet å arbeide i filmbransjen. ”The Hollywood Ten” var flere menn som nektet å svare på spørsmål angående deres politiske standpunkt og dermed ble de fengslet. Blant disse var Trumbo, som denne filmen omhandler. Trumbo fremstiller Hollywood svartelisting som en heksejakt fortalt gjennom filmens hovedkarakter. Trumbo fortsatte å jobbe under flere pseudonym og skrev blant annet manuset til Roman Holiday (William Wyler, 1953), The Brave One (Irving Rapper, 1956) og Spartacus (Stanley Kubrick, 1960).

Regissør, Jay Roach, er mest kjent for filmer som Austin Powers (1997) og Meet the Parents (2000). Trumbo er ingen komedie, men noen scener trekker litt på smilebåndene. Filmen har underholdningsverdi, men er middelmådig. Historien er forutsigbar og karakterene er til tider uinteressante. Filmen fokuserer så sterk på hovedkarakteren at den til tider risikerer å miste synet av de andre karakterene. Roach benytter arkivmateriale, noe er ekte og andre er filmet på nytt til denne filmen, og til tider virker det som det forsøkes å utvide filmens horisont – men det ender alltid opp med igjen å fokusere på Trumbo. De andre karakterene er tilstede kun som støttespillere, som gjør filmen og handlingen éndimensjonal. Bryan Cranston gjør en ypperlig rolle som Trumbo, og det er tydelig at mye arbeid ligger bak hans fremstilling. Cranston kombinerer heltemot og sjarm med en stor grad av selvbesettelse og innbilskhet. Enhver tekstur, dybde og patos ligger i den sentrale karakteren og Cranstons rolletolkning.

Bryan Cranston gjør en fantastisk innsats, men Trumbo forblir på tross av dette en middelmådig film, og vil raskt gå i glemmeboken til de fleste.


Trumbo Regissert av Jay Roach; skrevet av John McNamara; med Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren.  
Spilletid: 2 t. 4 min. Land: USA. Premiere 12. februar 2015. Aldersgrense: Tillatt for alle.

Relaterte innlegg