Meny Lukk

Ukens Netflix Anbefaling: “Annihilation”

For å finne svar som kanskje kan redde hennes ektemann, må biologiprofessoren Lena (Natalie Portman) ta del i en vitenskapelig ekspedisjon inn i en uforklarlig utenomjordisk sone som sakte vokser ut av et meteor-nedslag sørøst i USA.

Annihilation er en svært kinematisk og tidvis morbid og skremmende perle av en film som åpner for individuell tolkning mer enn å følge et strengt tradisjonelt narrativ. Filmen er en intens og uforutsigbar opplevelse som utfordrer den tradisjonelle historiefortellingen i det meste av science-fiction.

Annihilation er både skrevet og regissert av Alex Garland. Han har tidligere skrevet manus til filmer som 28 Days Later og Dredd, før han fikk sin regidebut med den solide og stilfulle science-fiction thrilleren Ex Machina i 2015. Annihilation er en filmatisering av en bok med samme navn, men mange ting her er forandret på. Som både skribent og regissør har Garland fått total kreativ frihet og dette spiller til filmens fordel. Annihilation er like kunstnerisk som den er kinematisk, og leker seg med temaer som sorg, død, sykdom og lidelse i lyset av en eksistensiell krise for individene involvert like mye som for menneskeheten som en helhet. Samtidig lar den ikke det stå i veien fra å levere ordentlige gode elementer av skrekk og spenning.

Natalie Portman leverer som alltid en glimrende rolletolkning, og er like troverdig med maskingeværet som hun er med tårer i øynene. Hun støttes av sterke medskuespillere, spesielt god her er Jennifer Jason Leigh som den enigmatiske og apatiske Dr. Ventress.

Etter dårlige besøkstall i USA, ble Annihilation tatt av det norske kinoprogrammet og heller solgt til Netflix. Ulempen med det er at filmens intense bilder og farger hadde gitt mer inntrykk på et stort lerret. Fordelen med det er at vi kan alle få gleden av Annihilation hjemme i sofaen uten å måtte betale for kinobilletten.

Tilgjengelig på Netflix

Annihilation – Regissert av Alex Garland; med Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh,
Oscar Isaac; Spilletid: 1 t 55 m. Land: USA 2018; Aldersgrense: 15 år

Relaterte innlegg