Meny Lukk

Ukens Netflix Anbefaling: “Låt den rätte komma in”

Halloween nærmer seg med stormskritt, og blant de endeløse rekkene med gore og jumpscares kan det være fint med en litt annen type skrekkfilm innimellom. Hva kan da være bedre enn en små-romantisk stillferdig liten perle fra søta bror?

Let The Right One In, med originaltittel Låt den rätte komma in, følger den kleine og forstyrrede 12-åringen Oskar som lider av voldelig mobbing fra sine medelever og en venneløs ensomhet. En kveld utenfor blokka si i iskalde Blackeberg møter han den tilsynelatende jevnaldrende Eli, en pen ung jente, lettkledd i snøen og ensom som han selv.

Låt den rätte komma in bryter med alle konvensjonene for vampyr-fiksjon, og utforsker heller reelle temaer som mobbing, ensomhet, tap og vold barn imellom. Filmen er brutalt realistisk i sin skildring av høyst urealistiske hendelser, og klarer samtidig å være kjærlig og søt uten at det blir kleint eller malplassert. Den er filmet og har tempoet til et svensk krimdrama, med dvelende bilder av gjenkjennelige omgivelser, og noen komposisjoner er riktig så pene å se på. At filmen er satt til tidlig 80-tallet er bare med på heve følelsen av realisme.

Effektene er ikke topp, men det er bare et fåtall av scener som skurrer, og det er lett å tilgi med tanke på hva filmen ellers har fått til på sitt moderate budsjett. Skuespillet er glimrende og overbevisende, spesielt Lina Leandersson i rollen som Eli, som balanserer barnslig kjærlighet med overnaturlig sult og dyriske impulser.

Det er digg å ta en pause fra sjangerens vante veier og nyte en skrekkfilm litt utenom det vanlige noen ganger. Låt den rätte komma in er perfekt for det gryende høstværet, med en troverdig blanding av søt barnslig kjærlighet og overnaturlig ubehag.

Låt den rätte komma in (Let the Right One In) – regissert av Tomas Alfredson; med Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar og Ika Nord; Land: Sverige 2008; Spilletid: 1 t 54 m; Aldersgrense 15 år

Relaterte innlegg