Meny Lukk

Ukens Netflix Anbefaling: “Remains of the Day”

Kazuo Ishiguro sitt litterære mesterstykke Remains of the Day ble til alle kritikeres glede filmatisert av James Ivory i 1993. Filmen følger den aldrende butleren Stevens (Anthony Hopkins) som ser tilbake på sitt liv i tjeneste for den kontroversielle Lord of Darlington Hall (James Fox) under mellomkrigstiden. Med Lord Darlingtons naivitet og problematiske meninger som et bakteppe, er historien fokusert på forholdet imellom Stevens og husholdersken Miss Kenton (Emma Thompson), samt Stevens forhold til sin far.

For fans av Downton Abbey vil mye være øyeblikkelig gjenkjennelig. Remains of the Day tar alt et steg videre og det føles om mulig enda mer realistisk. Enda mer som et blikk inn i hvordan denne snodige og arkaiske verden utspilte seg, og hvordan den fortsatt utspiller seg i små kretser i det britiske samfunnet. Filmen er også i seg selv veldig tradisjonelt laget, som passer i denne sammenhengen.

Anthony Hopkins er kanskje mest kjent for rollen som den ikoniske og fryktinngytende Hannibal Lecter i Silence of the Lambs. Det er derfor utrolig å se han spille en så annerledes rolle så kort tid etter, og legge fra seg alt som fremstår farlig og ondskapsfullt. Hopkins er et hardt skall med en storm av følelser rett under overflaten, og øyeblikkene det skinner igjennom er nydelige og minneverdige. Hopkins sitt unike utseende er med på å forsterke rollen; der han kan virke streng, hard og smertefullt profesjonell i et øyeblikk, men følelsesladet og menneskelig i det neste.

Emma Thompson briljerer som alltid, og har utrolig god kjemi med Hopkins. Deres blomstrende og vanskelige forhold er ektefølt og vondt å se utfolde seg. I mindre roller finner man også en flott Christopher Reeve, en ung Hugh Grant og en nesten ugjenkjennelig Lena Heady.

Det er de små øyeblikkene og tiden til å la disse øyeblikkene utfolde seg som filmen virkelig får til, og som er med på å gjøre historien både interessant, romantisk og dramatisk. Bakgrunnshistorien om Lord Darlington er mer direkte og mindre diskre enn den er i boken, men stiller fortsatt de samme interessante spørsmålene: Hvor mye kan man tilgi som naivitet? Hvor lett er det å bli lurt i et desperat søk etter fred? Om man vokser opp og lever i en boble av rikdom og status, hvor lett er det å se og forstå den virkelige verden?

Er man fan av Downton Abbey, Anthony Hopkins, detaljrikt skuespill og historie så er Remains of the Day lett å anbefale. En rolig og omtenksom film, og en pause fra det ellers så voldsomme innholdet man ofte finner på Netflix.

Remains of the Day – regissert av James Ivory; med Anthony Hopkins, Emma Thompson, 
Christopher Reeve, James Fox. Land: USA/Storbritannia 1993. Spilletid: 2t 14m. 
Aldersgrense: 15 år

Relaterte innlegg