Meny Lukk

«United States of Love» – Polsk og melankolsk

Den polske filmen United States of Love er det du kan kalle en «coming of old age» film, hvor vi følger fire polske kvinner i år 1990 i ettertid av Berlinmurens fall. Vi får innblikk i fire kvinner som alle bor i samme leilighetskompleks av ulik sivilstatus og sinnstilstand, hvor noen er ensomme og noen ønsker å være det, men hvor det seksuelle og følelsesmessige ender med å ta overhand.

United States of Love er en film som kunne bli fortalt gjennom en rekke malerier, hvor det eneste du hadde trengt er en fortellerstemme ved siden. Filmen er nemlig bygd opp av tablåer hvor svart/hvitt med svak pastell er de eneste tilstedeværende fargene. Det får filmen til å virke deprimerende og tom, men samtidig tidsbestemmer den og gir deg et bilde av hvordan innbyggerne i den polske byen har det inni seg.

Melankolsk er et ord jeg velger å bruke for å beskrive filmen i en helhet, selv om det skjer oppløftende ting. Men samtidig så er tankegangen til alle, samt atmosfæren i miljøet og visse hendelser av det triste slaget. Det er heller ikke akkurat en film du verken tar daten din, familien eller noen av vennene dine med på kino for å se. Dette er en film man møter opp på kinoen med frakk og hatt, for så å sette seg nest bakerste rad. Det er kanskje lett å misforstå meg her med at filmen ikke er noe bra, for det er den så absolutt, den prøver å forteller hvordan kvinner etter den kalde krigen hadde det i slike områder og tilstander, og hvordan de kanskje taklet situasjonen.

Skuespillerprestasjonene er alltid noe jeg synes er vanskelig å kommentere på med fremmedspråklige filmer, det er vanskelig om trykkene på ordene er riktige eller om de snakker falskt. Dette er ikke noe problem i United States of Love. Alle av de fire hovedkarakterene gir like mye liv til filmen som den andre og alle på sine helt egne måter, hvor da ingen av karakterene har mye til likhetstrekk og du er like investert i alles del av historien, men hvor jeg må gi litt ekstra kreditt til den siste akten av filmen som jeg var ekstra investert i.

Spørsmålet er vel da om du skal se filmen på kino eller ikke? Om jeg skal være ærlig så kaster du bort pengene dine om du stikker og ser en film som United States of Love på kino, når du burde prioritere andre filmer som går rundt denne tiden, men om du virkelig ønsker deg noe roligere, og elsker å sitte i en tom kinosal er dette filmen for deg. Det er en av de filmene der du kommer ut av kinosalen og hvor du nikker og sier den var veldig bra.

United States of Love – Regissert av Tomasz Wasilewski; skrevet av Tomasz Wasilewski, John Hodge; med Julia Kijowska, Magdalena Cielecka, Dorota Kolak, Marta Nieradkiewicz, Andrzej Chyra, Marcin Czarnik, Lukasz Simlat, Jedrzej Wielecki..
Spilletid: 1 t. 41 m. Land: Polen. Premiere: 17. mars 2017. Aldersgrense: 15 år

Relaterte innlegg