Meny Lukk

Mangler magi

Vinden stiger – Regi: Hayao Miyazaki – Studio Ghibli / Buena Vista Home Entertainment / m.fl. – 2 t. 6 min.

Vinden stiger (Kaze tachinu)

Jiro ønsker å fly, men han er nærsynt og må derfor gi opp drømmen om å bli pilot. Inspirert av den italienske flydesigneren Caproni bestemmer han seg for å lage flygende kunstverk. I 1927 får han jobb på en av Japans ledende flyfabrikker og begynner å utvikle det som skulle bli jagerflyet Zero, som japanerne brukte under andre verdenskrig.

Hayao Miyazaki har blitt en av de ledene aktører innen animasjon. Siden 70-tallet har han regissert kommersielt suksessfulle og kritikerroste filmer, bl.a. Prinsesse Mononoke (1997), Det levende slottet (2004) og Oscar-vinneren Chihiro og heksene (2001). Miyazakis filmer inneholder ofte tilbakevendende temaer, som menneskehetens forhold til natur og teknologi, pro-feminisme, og vanskeligheten av å opprettholde en pasifistisk moral. Han har annonsert at Vinden stiger vil bli hans siste helaftens film.

Handlingen foregår i mellomkrigsårene og man får et innblikk i japanske tradisjoner og historie, som er interessant. Arbeidsledighet og sult er gjennomgående temaer i filmen. Man får se hvordan Jiro klarer å triumfere på tross av begrensende midler og teknologiske fremskritt, som er en stor bragd.

Vinden stiger er en fiksjonalisert biografi av Jiro Horikoshi. Dermed er det forstått at handlingen skal foregå i vårt univers, uten magiske elementer slik som man er vant til i Miyazakis filmer. Dette blir et savn utover i filmen. I løpet av filmen er det flere drømmescener som er fantasipreget og det er her filmen fungerer best. Gjennom filmen blir det for mye fokus på flyvning og flykonstruksjon. Med filmens 126 min klarer ikke dette å engasjere i lengden, og den kunne med fordel vært en halvtime kortere. Det som holder filmen i gang er den søte og uskyldige kjærlighetshistorien mellom Jiro og Nahoko, som gjerne kunne fått mer plass i filmen.

Dette er ikke Miyazakis sterkeste film. Animasjonen er fantastisk og musikken er som alltid fabelaktig komponert av Joe Hisaishi. Likevel mangler det noe, muligens et kosteskaft eller en forvokst baby? Filmen er verdt å se, men ikke forvent å bli ”blown away”.

Vinden stiger er en god film, men kunne med fordel vært mer magisk.

Relaterte innlegg