Meny Lukk

“Wind River” – En iskald ødemark er ikke den beste måten å bli kvitt et lik på, eller er den?

Vi befinner oss midt i den iskalde ødemarken i Wyoming, hvor vi møter krigsveteranen Cory Lambert (Jeremy Renner). Han jobber som jeger og beskytter lokalsamfunnet mot ville dyr. En dag blir han oppringt av en gammel venn om at en av oksekalvene hans har blitt drept av en puma. Sporene etter dyret leder flere kilometer inn i det kalde isødet, der det dukker opp et par nye spor, barbeinte menneskespor. I enden av disse sporene finner han noe uventet, nemlig avdøde Natalie (Kelsey Asbille), og det er her FBI-agenten Jane Banner (Elizabeth Olsen) dukker opp. Cory og Jane ender opp med å gå sammen om etterforskningen og former en uventet dynamisk duo. Vil den ferske FBI-agenten og krigsveteranen klare å løse saken?

Deler av filmen fokuserer på hvordan to familier håndterer den samme tragedien på to veldig forskjellige måter, det binder noen av dem sammen og dytter andre vekk. I disse scenene er skuespillet meget bra, og man kjenner smerten til karakterene. Jeg vet ihvertfall at jeg slet med å holde tilbake tårene når foreldrene til Natalie fikk beskjeden om hennes død. Mer spesifikt samtalen mellom faren hennes Martin (Gil Birmingham) og Cory, noe av det mest hjerteskjærende i hele filmen.

Filmen tar for seg flere sanne hendelsene fra Wind River-indianerreservatet, i all hovedsak savnede indianerkvinner. Det finnes ingen statistikk over dette, og er nok derfor regissøren valgte å ta tak i det. Han ønsket å vise folk at dette faktisk er et enormt problem den dag i dag, og ikke minst at det fortsatt er mye undertrykkelse av de innfødte. Den tar også opp problemer som er samfunnskritiske og som er relevant per dags dato, størst av alt problemet med hvordan forholdet er mellom de innfødte og bosetterne. Dette kommer godt frem under et intervju mellom Martin og Jane. Det tas også opp at de innfødte ikke føler at de blir tatt seriøst når det dukker opp en helt fersk FBI-agent.

Alt i alt synes jeg dette er en god film, den tar for seg viktig problemer som de aller fleste ikke er klare over. Vi får virkelig et innblikk i hvordan folkene i Wind River-reservatet faktisk blir behandlet, hvordan de må lære seg å være på egenhånd og at det ikke kommer hjelp. Filmen viser også følelser meget bra, spesielt sorg. Vi kjenner smerten til karakterene og blir ødelagt av smerteskrikene deres. Tragedier binder dem enten sammen eller river dem fra hverandre, vi får eksempler på begge deler. Jeg anbefaler denne filmen for alle som er nysgjerrige og spente på om regissøren, Taylor Sheridan, har laget enda en Oscar-nominert film. Tidligere har han nemlig skrevet både Hell og high water og Sicario, begge nominert innenfor flere kategorier. 

https://www.youtube.com/watch?v=zN9PDOoLAfg

Wind River - skrevet og regissert av Taylor Sheridan; med Jeremy Renner og Elizabeth Olsen. Spilletid: 1 t. 47 min. Land: USA. Premiere: 10. november 2017. Aldersgrense: 15 år.

 

Relaterte innlegg