Meny Lukk

“24 Weeks” – God håndtering av et vanskelig tema

Et av dagens mest kompliserte etiske spørsmål står sentralt i 24 Weeks: er det greit å ta en abort hvis du finner ut at fosteret kommer til å bli født med en funksjonshemming.

Astrid er en komiker i midten av 30-årene, sammen med sin kjæreste, Markus, og deres datter, Nele, lever de et relativt liberalt liv. Astrid er gravid i sjette måned når hun finner ut av at hennes barn kommer etter all sannsynlighet til å bli født ved Down’s Syndrom, før hun senere finner ut av at barnet har en alvorlig hjertefeil også. Tyskland, i likhet med Norge, har en lov som tillater abort etter 12. uke dersom barnet kommer til å bli født med en alvorlig sykdom. Astrid får denne muligheten, og det er dette dilemmaet filmen omhandler. Skal hun ta aborten, eller skal hun beholde barnet?

Alt er gjort på en veldig smakfull måte, og du får i stor grad mulighet til å gjøre deg opp egne meninger om de ulike problemstillingene. Det stilles også veldig mange gode spørsmål; er de som foreldre klare for den store utfordringen et funksjonshemmet barn kommer til å være? er det i det hele tatt humant ovenfor barnet, spesielt siden barnets muligheter for et langt og god liv er små? Vi får aldri noe godt svar, og det er bra; filmen er hverken for eller i mot abort.

Noe som er ganske unikt med denne filmen er hvordan den kan påvirkes av dine egne meninger om saken. Er du for abort støtter du Astrid, og Markus, som vil beholde barnet og til en hvis grad presser Astrid, vil bli sett på som filmens «bad guy». Er du i mot abort er Astrid «bad guy».

24 Weeks er en av få filmer som virkelig greier å handle om et vanskelige temaer uten at den prøver å ta en side. Skuespillet er også godt. Den enste jeg har å utsette på den er at den er litt for lang, og jeg ville også gjerne sett at den fokuserte litt på hvordan Astrids og Markus’ venner behandlet dette.

24 Weeks vises som en del av hovedprogrammet under Berlin International Filmfestival

https://www.youtube.com/watch?v=w8T6E8sQ5Tc


24 Weeks (24 Wochen) – Regissert av Anne Zohra Berrached; skrevet av Carl Gerber og Anne Zohra Berrached; med Julia Jentsch, Bjarne Mädel.
Spilletid: 1 t. 43 m. Land: Tyskland

Relaterte innlegg