Meny Lukk

Neglebitende spenning

A Most Violent Year – Regi: J. C. Chandor – USA – 2 t. 5 min.

amvy_day15-343.CR2

Abel Morales har realisert den amerikanske drømmen. På kun kort tid har den tidligere truckføreren kjøpt firmaet han jobbet for og under hans ledelse har firmaet vokst til å bli en av New Yorks største brensel- og drivstoffdistributør. Abels ambisjoner vokser i takt med firmaet, han kjøper en lagerplass som kommer til kreve et dumdristig lån, men suksessen vekker mistanke hos myndighetene, især på grunn av dens tidligere eiers lugubre bakgrunn. Firmaet framtid blir ytterligere truet da ransmenn kaprer truckene hans og truer alt han har jobbet for. Abel er tvunget til kjempe for firmaet og mot oddsene.

J. C. Chandor har både skrevet og regissert A Most Violent Year, som er i tråd med hans tidligere verk. Resultatet er en film med en elegant narrativ flyt og en stilren kinomatografisk estetikk. Tross fortellingens mange lag kunne man enkelt følge filmen. Dette skyldes av at digresjonene var minimale og unødvendige plot-twist fantes ikke. Chandor viser en tillit til manuset, noe som vises på lerretet. 80-tallets setting er gjengitt til punkt og prikke. Fargetonene er varme, settingene smakte av 80-tallets urbane kaos og forretningsjargongen oser av jappetid. Begynnelsen av filmen virket noe ustemt med dramatiske kameraføringer og musikk som speiler handlingen. Men som plottet utfolder seg, faller disse komponentene på pass og filmen begynner å føles mer ut som en thriller.

Oscar Isaacs kvaliteter som gründer var mange, men Morales, selve protagonisten, var noe tam. Karakteren var kald og distansert, selv på hans aller mest rasende, var Morales tilbaketrukken. Der denne personaen skapte spenning, siden man kunne aldri helt ty hvor mye han visste, mistet han troverdighet. David Oyelowo briljerte som statsadvokaten Lawrence. En skuespiller som suger til seg oppmerksomheten og leverer i hver replikk. Dialogene mellom Oscar Isaac og David Oyelowo er grunn nok til å se denne filmen.

A Most Violent Year suger deg inn i en verden der korrupsjon og brutalitet er en yrkespraksis. Neglebitende spenning og visuelle perler i vente for alle som måtte dy seg og se denne filmen.

Relaterte innlegg