Meny Lukk

Skuffende dansk superhelt

Antboy – Regi: Ask Hasselbalch – Ghost VFX / Nimbus Film Productions – 1 t. 17 min.

Antboy

12 år gamle Pelle Nøhrmann (Oscar Dietz) er en usynlig gutt som ikke har lett for å få seg venner. En dag blir han bitt av en genmanipulert maur som gir han superkrefter, og sammen med tegneserienerden Wilhelm (Samuel Ting Graf) utvikler de superhelten Antboy. Så dukker superskurken Loppa (Nicolas Bro) opp i byen og skaper uro, og det er opp til Antboy å stoppe ham.

Det er kanskje ikke overraskende at dette konseptet høres kjent ut? Det er fordi Antboy er skremmende lik Sam Raimis Spider-Man fra 2002. Det gjelder både i sitt narrative løp, i karakterutvikling, og kinematografi. Det virker som at Ask Hasselbalch skamløst har kopiert alt fra Spider-Man uten å legge skjul på det, eller prøve å legge sin egen stil i filmen.  Det som skiller Antboy fra Spider-Man, uten å sikte til den enorme budsjettforskjellen, er at superhelten er en liten gutt og i Antboy er han ikke nerden, men heller den ubetydelige, alminnelige gutten som ingen ser, og det er dessverre det mest interessante med rollefigurene. Det hadde blitt enda bedre om skuespillerne prøvde å prestere en verdig utførelse av sine roller, men her blir vi skuffet. De er lite troverdige og superskurken Loppas tomme blikk reflekterer hvordan man som voksen person føler seg etter å ha sett denne filmen. Heldigvis er ikke filmen er lagd for voksne. Dens målgruppe er barn, så er det tilgivelig at Antboy er en skamløs kopi, med fraværende ytelse fra regissøren og skuespillerne, og at spesialeffektene ligner det man så for 15 år siden.

Spesialeffektene kan tilgis ettersom filmen er dansk og millionbeløp er vanskelig å oppnå for effektenes skyld, og de har gjort det beste ut av det, men det er merkbart. De kunne kanskje gjort en bedre jobb for å skjule det. Spørsmålet blir da om barna kan kose seg med denne filmen. De har ofte et mindre kritisk sinn, og som målgruppe treffer den nok dem bedre enn deres eldre. Det er nok det regissøren og alle som står bak Antboy regnet med, og om barna likte Spider-Man skal man ikke utelukke at denne filmen faller i smak, men vi finner neppe mange Antboy-leker i hyllene på lekebutikken etter dette. Maur er det mest populære insektet i vår natur, og edderkopper spiser insekter som sitt daglige kosthold.

Ta gjerne med barna på kino og se Antboy om du klarer å glede deg på deres vegne, men ikke forvent at du selv sitter igjen med en god kinoopplevelse. 

Relaterte innlegg