Meny Lukk

«Arrival» – Transgalaktisk språkbarriere

Tolv lakrisbåtformede romskip dukker opp på forskjellige steder rundt jorda. Romvesenene ønsker å kommunisere med oss, og myndighetene i USA kontakter språkforsker Louise Banks (Amy Adams) for å overkomme den transgalaktiske språkbarrieren. Sammen med fysiker Ian (Jeremy Renner) og en brysk oberst (Forest Whitaker) jobber hun mot klokka for å finne ut av hva de besøkende egentlig vil her på jorda.

Dette er kanskje ikke noe revolusjonerende plott, men allikevel makter Arrival å være en kul og ganske frisk film i en sjanger som ellers er fylt til randen av dataanimerte laserorgier. Filmen har en lavmælt tone som kler handlingen veldig godt, og de gjennomgående temaene kommunikasjon og fremmedfrykt havner ikke i skyggen av ekstravagante spesialeffekter. Det betyr ikke at filmen ikke ser lekker ut, tvert imot er filmen en fryd for øyet, rent estetisk. Jeg ble positivt overrasket over det originale designet på romvesenene. Det føles forfriskende og vakkert, og nesten på samme måte som Interstellar oppleves dette som et slags “realistisk” take på sci-fi.

Personlig syns jeg sånn generelt at Adams ikke virker som verdens mest inspirerte skuespiller, men hun gjør en god jobb sammen med Renner. Uten at jeg kan så mye om lingvistikk føles karakteren hennes overbevisende, og igjen vil jeg si at fokuset på språk og kommunikasjon i denne filmen er en av dens største styrker. Den uniformkledde Whitaker er i kjent stil dritkul, og tilfører på mesterlig vis sin karakter myndighet og patos i en klasse for seg selv. For en fyr.

Filmen har en slags sub-plott som viser seg å være en twist mot filmens slutt, og uten å røpe for mye vil jeg si at det ikke fungerer så godt som det kunne ha gjort, og heller føles som et litt påtatt forsøk på å krydre fortellingen. Det er allerede såpass mye snadder i denne filmen at en liksom sjokkerende, liksom hjerteskjærende twist slettes ikke trengs.

Allikevel, Arrival er en vakker sci-fi film som skiller seg ut i positiv forstand på mange områder. Den fortjener honnør for en topp notch estetikk, og en ganske så kul historie. Samtidig ender den opp med å være en velkjent Hollywood-fortelling med stereotypiske fortellergrep, og få overraskelser. Men den er bra. Så absolutt en kul sci-fi.

Arrival - Regissert av Denis Villeneuve, skrevet av Eric Heisserer; med Amy Adams, Jeremy Renner og Forest Whitaker. Lengde: 1 t 56 m. Nasjonalitet: USA. Premiere 11.11.2016. Aldersgrense: 9 år.

 

Relaterte innlegg