Meny Lukk

Asterix er tilbake!

Asterix: Byplanleggeren – Regi: Louis Clichy og Alexandre Astier – Frankrike – 1 t. 25 min.

asterix-et-le-domaine-des-dieux-photo-5437a5eb1887b

Den kjente og kjære franske tegneserien om våre kjære gallervenner Asterix og Obelix, har nok en gang funnet veien til filmlerretet. Cæsars onde plan denne gangen er å underkue den galliske landsbyen ved å bygge bosetninger rundt landsbyen deres, slik at gallerne blir mer utsatt for den ”siviliserte” romerske kulturen, slik at de etterhvert ønsker å bli romerske borgere, og dermed forlate landsbyen.

For en som har sett flere av Asterix-filmene, både de animerte og live-action, sier jeg dette uten å nøle at denne filmen er den absolutt beste filmen siden Asterix inntar Rom, for ellers har ikke Asterix-filmene vært på det samme nivået. Denne filmen har den rette humoren som appelerer til voksne, særlig det satiriske som ikke unger helt fatter omfanget av. Og heller blir ingen av meningen i vitsene borte i denne filmen via den norske dubben, som var helt perfekt.

Den satiriske humoren i denne filmen er rettet mot kapitalismen og dens høykultur. Spesielt morsomt er det hvordan gallerne begynner å selge varer til nybyggere, og at det etter hvert blir en bidig konkurranse mellom de forskjellige bodene de har satt opp, hvor det blant annet er en konkurranse i å selge den beste og billigste fisken. Situasjonen blir så ille at flere og flere gallere bestemmer seg for å dra til byen, og venne seg til romerske skikker og manerer, noe som føles påtvunget på dem, alt fra abstrakt romersk kunst til kjedelige teaterstykker. Teknisk sett slik det er i dag også.

I tillegg er det også morsomt hvordan de romerske soldatene og slavene kjemper for sine økonomiske rettigheter, og hvordan generalene til enhver tid reagerer på deres absurde krav. Ren fagorganisasjonshumor der ja. Dette er ikke bare en genial slapstick-komedie, som Asterix-filmene hovedsakelig er, men også en veldig smart komedie som klarer å omfavne alle problemer med vårt forbrukersamfunn.

Men så er det jo viktigste av alt, det vi alle elsker ved denne serien, nemlig all julingen Asterix og Obelix utøver mot romerne, og hvor pissrede romerne er for gallerne. Og ikke minst landsbyboernes krangel om den råtne fisken. Alle de kjente og kjære elementer vi elsker fra tegneserien og de første tegnefilmene er her. Og seriens overgang til 3D-animasjonsformatet kunne ikke vært bedre. Denne filmen er hva James Bond-filmen Skyfall var for hele serien, en tilgivelse for fansen etter flere middelmådige filmer.

Asterix: Byplanleggeren er definitivt en fantastisk morsom animasjonsfilm, både gjennom god gammeldags slapstick vold og smart satirisk humor. Men viktigst av alt, har den klart til å få tilbake den gamle sjela.

Relaterte innlegg