Meny Lukk

Et vakkert portrett av en vond familie

August: Osage County – Regi: John Wells – Jean Doumanian Productions – 2 t.

osage-resize_wide-bd382d7396888cc783451ac4a395ac5f758afff4-s6-c30

August: Osage County forteller historien om de viljesterke kvinnene i Weston-familien. Flere av dem har vært uten kontakt i lang tid, men en familiekrise bringer dem tilbake til barndomshjemmet i Midtvesten og til den dysfunksjonelle og pillespisende kvinnen som oppdro dem.

Filmen er basert på Tracy Letts’ Pulitzer-vinnende teaterstykke med samme navn, og han har også skrevet manuset til filmen. Dette er et tragisk drama om en families hemmeligheter og enkeltpersoners egoisme, skyld og hvordan de takler harde tider. Filmen presenterer spennende og svært ulike karakterer. På grunn av et så mangfoldig persongalleri får man gjerne ikke tilstrekkelig med informasjon om hver enkelt karakter.

Skuespillerlisten er fantastisk: Meryl Streep, Julia Roberts, Chris Cooper, Benedict Cumberbatch for å nevne noen. I denne filmen er det helt nødvendig at skuespillerne leverer gode portrett av karakterene sine, og de skuffer på ingen måte. Meryl Streep spiller den pilleavhengige og kreftsyke moren Violet, som støter familien bort med sine ekle og brutale kommentarer, på tross av at hun desperat trenger omsorg og kjærlighet. Julia Roberts spiller datteren Barbara som har flyttet fra barndomshjemmet, men motvillig returnerer for å hjelpe moren i en hard tid. Samspillet mellom dem er fantastisk. Streep beviser nok en gang at hun er en av de beste skuespillerinnene i vår tid – om ikke den beste. Samtidig er dette den beste rollen til Roberts siden Erin Brockovich (2000, Steven Soderbergh).

Intense samtaler er hovednøkkelen for å beskrive dette dramaet. Regissør John Wells har overlatt historiefortellingen helt til skuespillerne. For å løfte filmen enda høyere kunne visuelle og auditive virkemidler vært med fremtredende. Scenene består mest av nærbilder og oversiktsbilder, men Wells kunne gjerne forsøkt mer spennende vinkler, kontraster og musikk for å øke intensiteten.

August: Osage County viser et personlig drama og vi vitner hvordan en familie går i oppløsning. Det er en fortelling hvor man kan reagere med alt fra tårer og latter til avsky og vemmelse. Filmen viser hvor sterkt man trenger omsorg, trygghet og kjærlighet som barn og hvilke konsekvenser dette får som voksen dersom dette frafaller. Samtidig ser man hvordan ulike personer reagerer på forskjellige situasjoner. Selve plotet er ikke det mest originale, men det fungerer svært godt på tross av det. Filmen er både sterk og tragisk, og absolutt verdt å få med seg om man liker drama med god dialog, eller bare vil være vitne til at Meryl Streep nok en gang viser at hun er best.

August: Osage County er en film med fantastiske skuespillerpresentasjoner som forteller en sterk og tragisk historie om en dysfunksjonell familie.  

Relaterte innlegg