Meny Lukk

“Avengers: Infinity War” – Et mørkere Marvel

Superskurken Thanos (Josh Brolin) er på leting etter alle seks uendelighetssteinene, noe som vil gi han enorm makt over hele universet. Planen er et intergalaktisk massedrap for å gjenopprette balanse i universet slik at alt og “alle” igjen kan leve i fred. Avengers, som etter tidligere hendelser er oppløst, må finne en måte å stoppe Thanos på før det blir for sent. Den beste løsningen ser igjen ut til å være samarbeid, denne gangen i større skala enn noensinne.

Med både uendelighetssteinene og Marvel-heltene spredd utover forskjellige plasser i universet tar regissører Anthony og Joe Russo seg god tid på bygge opp fortellingen. Forskjellige grupperinger med helter setter i gang med å redde forskjellige steiner samtidig som nye relasjoner bygges mellom hittil separerte karakterer. Nye samarbeid oppstår og en samlet kamp mot Thanos nærmer seg sakte, i takt med Thanos’ økende styrke. Heltene blir nødt til å samarbeide med alle sine nye allierte dersom det skal være noe håp om å overvinne den tilsynelatende uendelige kraften til Thanos.

Der Avengers: Infinity War skiller seg mest ut fra resten av MCU filmene er nettopp på det punktet mange har sett frem til. Nemlig den største samlingen av Marvel-helter hittil i en og samme film. Filmens oppbygning og karakterintroduksjoner fungerer godt, og når vi i tillegg får et større innblikk inn i Thanos’ fortid og fremtidsplaner blir oppbygningen både spennende og dyster. Store deler av filmens to og en halv times spilletid går til forskjellige kamper, med forskjellige helter for å redde forskjellige steiner. Oppbygningen er langvarig, men filmen klarer samtidig å holde spenningen oppe gjennom en rekke nye situasjoner og kampsekvenser underveis.

Infinity War holder seg mer alvorlig enn mange av forgjengerne, mye takket være Thanos i skurkesetet. Han er ikke noen ren reinkarnasjon av alt ondt, men en mann med ønsker, håp, drømmer og en fortid, og det å være fullstendig uenig med enkelte av hans synspunkter føles vanskelig. En såpass nyansert skurk kom noe uforventet, og det hjelper veldig med å skape en større dybde i filmen. Vi ender opp med å bry oss mer. Det ligger noe reelt i bunnen av Thanos visjon for universet, og det skaper en mørkere tone enn i tidligere filmer. Noe velkjent Marvel humor er det likevel å finne, og med nye bekjentskaper kommer også nye vitser og mer tullprat i kjent Marvel stil.

Når en film skal inneholde så mange velkjente og viktige karakterer kan det fort bli for mye å sjonglere med. Ikke alle heltene blir like sentrale og noen særlig utvikling i karakterer er det lite av, i alle fall hos de fleste. Fokuset på hver karakter forsvinner mer enn i tidligere filmer, og det er de nye samarbeidene som står i fokus, ikke enkeltpersoner. Dette er jo ikke nødvendigvis en dårlig ting. For oss som er mindre rutinerte innen Marvel-historikk kan det enkelte ganger gå litt fort i svingene når karakterer og informasjon triller inn fra både høyre og venstre. Tross den massive sammensmeltningen av omtrent hele Marvel universet gjør filmen en god jobb i å forklare seg selv.

Avengers: Infinity War oppleves noe annerledes enn de tidligere filmene i serien. Selv om veldig mye bygger på det samme gamle, både når det gjelder kamper, humor og karakterrelasjoner, så er det noe friskt ved hele filmen. En mer alvorlig Avengers film med mindre skøyerstreker gir en annerledes, og mulig bedre opplevelse. Filmen grunntone er mer stabil og filmen oppleves mer engasjerende som følge av det. Infinity War er et solid innslag i rekken MCU filmer og med en av seriens kanskje beste skurker er det vanskelig å se på dette som noe annet enn en positiv opplevelse. For tilhengere av Marvels filmserie vil det nok være mye å glede seg over i Infinity War.

Avengers: Infinity War - regissert av Anthony Russo og Joe Russo; skrevet av Christopher Markus og Stephen McFeely; med Josh Brolin, Tom Holland, Scarlett Johansson, Chris Pratt, Chris Evans, Chris Hemsworth, Robert Downey Jr., Tom Hiddelston, Chadwick Boseman, Benedict Cumberbatch, Peter Dinklage, Mark Ruffalo, Elizabeth Olsen, Zoe Saldana, Dave Bautista, Paul Bettany, Anthony Mackie. Lengde: 2 t. 29 min. Land: USA. Aldersgrense: 12 år. Premiere: 25. april 2018

Relaterte innlegg