Meny Lukk

“Brooklyn” – Hjem, kjære hjem

I studentbyen Trondheim er det mange som for første gang har flyttet fra hjembyen og fra familien. For noen er Trondheim kun et stoppested, kanskje vil man til større steder eller andre steder i etterkant. Noen av oss har planer om å bli her en liten periode for så å reise tilbake hjem igjen. Og så har man de som har kommet for å bli. Som er lei av stedet man kommer fra, enten det er Oslo, Bergen eller et lite sted dypt inne i skogen. Folk som ikke lenger ser på hjembyen sin som «hjemme».

For Eilis, et navn som høres nesten like bra ut som skuespillerens: Saoirse Ronan, er Enniscorthy, en liten by i Irland, hjemme. Det er et lite sted hvor hun har en søndagsjobb hos en ganske forferdelig sjef. Handlingen er satt til 1952 hvor en god del irer dro til USA på jakt etter et nytt hjem og et bedre liv, og det er nettopp det Eilis er på jakt etter i New York.

Storesøsteren hadde fikset alt til henne, så Eilis sklir rett inn i både kollektiv og jobb. De hun bor med får hun ingen særlig kontakt med og vi får se ensomheten og savnet hjem til familien. På en av de ukentlige dansene hvor folk møtes, møter hun dog en italiener hun fort faller for, og hele opplevelsen i Brooklyn blir brått mye bedre. Her får vi sett mer av det å reise til en storby fremfor bare det å reise vekk fra familie, samtidig som vi ser denne personen vokse opp. Når hun etter hvert må ta turen hjem merker vi også veldig fort at dette har blitt en helt annen person, noe hun selv også kjenner. Plutselig var det ikke så ille å være tilbake i den lille byen hun var fra og hun kunne faktisk se for se et liv der. Men da kommer man tilbake til spørsmålet: hvor er hjemme? Er det stedene man har vokst opp med, personene og byen, eller er man den personen som finner ut at man har lyst til å bli boende i Trondheim, eller i hennes tilfelle, Brooklyn?

Selve karakteren Eilis og storyen i seg selv er ikke det mest banebrytende man får se, men filmen blir båret flott av Oscar-nominerte Saoirse Ronan. Selv med lite plot gjennom filmen er pacingen aldri et problem og den er underholdende hele veien. Spesielt middagsscenene er et lite høydepunkt der venninnene Patty og Diana som regel får skinne. Er det en favoritt til å bli beste film under årets Oscar-utdeling? Kanskje ikke. Men det er uten tvil en god dramafilm.


 

Brooklyn - Regissert av John Crowley; skrevet av Nick Hornby og Colm Toibin; med Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domnhall Gleeson. 
Spilletid: 1 t. 51 min. Land: Irland. Premiere: 12. februar 2016. Tillatt for alle.

Relaterte innlegg