Meny Lukk

Marvels sterkeste til nå!

Captain America: The Winter Soldier – Regi: Joe & Anthony Russo – Marvel Entertainment / Marvel Studios / Perception / Sony Pictures Imageworks – 2 t. 16 min.

cap2

Marvel eier markedet når det kommer til superheltfilmer nå til dags. Med blant annet Captain America: The First Avenger (2011), Iron Man (2008) og Thor (2011) bygde de seg opp mot massive The Avengers (2012). I Captain America: The Winter Soldier tar de for seg verden etter hendelsene i New York og starten på en æra med superhelter. Jeg skal prøve å holde denne anmeldelsen så spoilerfri som overhode mulig, men vær advart, noe kommer til å komme ut.

Verden har endret seg siden The Avengers. Den har blitt mer usikker, det er vanskeligere å vite forskjellen på rett og galt, venn og fiende. Disse tingene sliter Steve Rogers, supersoldaten fra andre verdenskrig, med.

For folk som er kjent med Marvels tegneserier vil nok ikke denne filmen inneholde mange overraskelser. Alle avsløringer eller tvister kan man lett gjette seg til med litt innsikt, men dette gjør egentlig ikke så mye, for man ender opp med å kose seg uansett. Filmen er nemlig den beste Marvel har kommet ut med så langt, det er det ingen tvil om.

Her har regissørene, Russo-brødrene, satset på konvensjonelle effekter over dataeffekter, i alle fall så langt det har latt seg gjøre. Det sørger for at filmen føles noe mer realistisk enn de andre i universet. Historien er spennende og har en god driv hele veien gjennom.  Av naturlig årsaker får man kanskje mest ut av filmen om man har sett de andre filmene i universet, kanskje aller helst Captain America: The First Avenger og The Avengers, men det er på ingen måte nødvendig.

Filmen har et par svake punkt, selvsagt. Blant syns jeg at Anthony Mackie i rollen som Sam Wilson, bedre kjent som The Falcon, får litt for lite spillerom. Karakteren er interessant, og har en viktig rolle i Marvel-universet, men blir litt for liten i filmen. Det blir også litt for lite tid med ”The Winter Soldier”. En kjent karakter for oss som kjenner kildematerialet. I tillegg er det et par scener med produktplassering som ble svært distraherende.

Som jeg nevnte tidligere så vil nok kjentfolk av Marvels tegneserieunivers kose seg med denne filmen. Spesielt én sekvens ser ut til å være sterkt inspirert av en av mine favoritthistorier, «Civil War». I kjent Marvel-stil får vi også mindre hint til fremtiden og/eller potensielt nye installasjoner, noe som gjør meg svært spent på fremtiden til dette massive universet de har maktet å skape.

Captain America: The Winter Soldier er spennende, mørk og actionfylt, og er uten tvil Marvels sterkeste og mest aktuelle film til nå. Folk med kjennskap til Marvel-universet og folk som bare ønsker en god actionopplevelse vil finne denne filmen tilfredsstillende, det tviler jeg ikke på.

Relaterte innlegg